Το «καρφί» Σόιμπλε σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για τη διαπλοκή – Τι προέκυψε από τη συνάντηση με Βαρουφάκη

soimble_baroufakis

Αν και τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης, και δη τα συστημικά, εξάγουν το συμπέρασμα ότι Σόιμπλε και Βαρουφάκης τα «έσπασαν», από μια δεύτερη ανάλυση προκύπτει ότι και οι δύο πλευρές έκαναν κάποια μικρά, πλην όμως ουσιαστικά, «βήματα» προσέγγισης για την εξεύρεση –που είναι και το ζητούμενο- μιας κοινά αποδεκτής ευρωπαϊκής λύσης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μοιάζει να συμφώνησε με τον Ελληνα ομόλογο του για τις μεταρρυθμίσεις και, κυρίως για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των ολιγαρχών, ρίχνοντας «καρφί» στις κυβερνήσεις ΣαμαράΒενιζέλου και Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι για να μπει τέλος στη διαφθορά η Γερμανία είχε προτείνει θεσμική και τεχνική βοήθεια αλλά οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί δεν το δέχθηκαν!

Συγκεκριμένα, μετά από μια συνάντηση που κράτησε 1 ώρα και 45 λεπτά, ο κ. Σόιμπλε φαίνεται ότι έθεσε εκτός συζήτησης ενδεχόμενο Grexit τονίζοντας ότι με τον κ. Βαρουφάκη συμφώνησαν να παραμείνουν δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη. Αν και ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε σε αρκετά», ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ανήκει στο Ευρώ» και πρόσθεσε ότι με τον Ελληνα ομόλογο του συμφώνησαν να ψάξουν για κοινές λύσεις.

«Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με θεσμούς που στηρίζουν το (υπάρχουν) πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε: «σε ότι αφορά σε αυτό που η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει, συμφωνούμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να συμβάλλουν και ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά». Ο Γερμανός υπουργός «έριξε» ένα δυνατό «καρφί» για τις κυβερνήσεις Σαμαρά – Βενιζέλου και ΓΑΠ προσθέτοντας ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα για τη δημιουργία αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού» και τονίζοντας πως… αυτό η Γερμανία το είχε προτείνει και στους προηγούμενους αλλά δεν λήφθηκε υπόψη αυτή η πρόταση!

Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, χρειάζεται συμφωνία και να βρεθεί ο τρόπος για να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Συμφωνία – «γέφυρα»

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα τυπικά παραμένει σε πρόγραμμα (λήγει τέλη Φεβρουαρίου) και αυτό που ζητά είναι μια συμφωνία – «γέφυρα» που να οδηγήσει σε ένα νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Το θέμα του «κουρέματος» πρόσθεσε, δεν ετέθη στη συζήτηση με τον κ. Σόιμπλε (προηγουμένως, ο Γερμανός υπουργός είχε πει ότι το θέμα αυτό δεν υπάρχει στην ατζέντα). Ο Ελληνας υπουργός τόνισε ότι με τον κ. Σόιμπλε συμφώνησαν να μπουν σε διαβούλευση για την εξεύρεση μιας κοινής λύσης στα ελληνικά και ευρωπαϊκά προβλήματα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πράξει το καθήκον της, δηλαδή να διατηρήσει τη νομισματική σταθερότητα στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να βάλει τέλος στη διαφθορά. Πρόσθεσε με νόημα ότι ο ναζισμός στην Γερμανία έχει «ξεριζωθεί» αλλά οι Ευρωπαίοι πρέπει να βλέπουν ότι στην Ελλάδα, η τρίτη δύναμη της Βουλής, δεν είναι απλά νεοναζί, αλλά… ναζί.

Αφήστε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>