Ημ/νια Δημοσίευσης: Πα 2 Μάι 2014

Το Γραφείο Προϋπολογισμού διαψεύδει ΝΔ, «ΠΑΣΟΚοΕλιά»: Τα δύσκολα συνεχίζονται!

metra_ponos

Δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Το «success story» έχει μετατραπεί σε «ρετάλια» όσο και αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (βλ. Ελιά) επιχειρούν, μέσω των μεγάλων, συστημιών ΜΜΕ να το συντηρούν.

Συγκεκριμένα, την άποψη ότι αν και η ύφεση της ελληνικής οικονομίας επιβραδύνεται, η κοινωνική κρίση συνεχίζεται εκφράζει στην τριμηνιαία έκθεση του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο υπογραμμίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές «δεν σηματοδοτούν το οριστικό τέλος της δύσκολης και γεμάτης εμπόδια πορείας». Στην έκθεση διατυπώνονται ισχυρές επιφυλάξεις για το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο, όπως αναφέρει, επιτεύχθηκε κυρίως λόγω της μείωσης των κρατικών δαπανών.

Ανησυχίες εκφράζονται και για την πορεία των φορολογικών εσόδων, τα οποία -όπως υπογραμμίζεται- υπολείπονται του στόχου κατά 0,52 δις ευρώ ή κατά 5,1% το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η έκθεση χαρακτηρίζει, επιπλέον, εξαιρετικά αισιόδοξους τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση μέσω του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα προσεχή χρόνια.

Μπορεί και να μην… έπρεπε να βγούμε τώρα στις αγορές!

Σχετικά με την έξοδο στις αγορές, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν τα «παπαγαλάκια» του Μαξίμου, επισημαίνει ότι έχουν τεθεί δύο ακόμα ζητήματα. «Πρώτον, αν η χώρα επωφελείται από αυτόν, δεδομένου ότι θα μπορούσε να δανεισθεί φθηνότερα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ΕΜΣ) και δεύτερον αν έπρεπε να γίνει τώρα».

Βάσει της έκθεσης για να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη θα πρέπει:

α) να εμπεδωθεί η σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος,

β) να ξεκαθαρίσει το μείγμα οικονομικής πολιτικής,

γ) να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους,

δ) να ενισχυθούν και να επιταχυνθούν διάφορα μέτρα άμεσης απόδοσης καθώς και μέτρα που δημιουργούν αναπτυξιακό κλίμα αλλά αποδίδουν μακροχρόνια και

ε) να μετασχηματιστεί η ελληνική οικονομία με βάση τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα.

Η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*