Ημ/νια Δημοσίευσης: Κυ 1 Μαρ 2015

Νηστεία: Αντί για κρέας, επιλέξτε μανιτάρια

mushrooms1

Kατά τη διάρκεια της νηστείας συχνά παρουσιάζεται έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, όπως σε πρωτεΐνες που προσφέρει το κρέας, καθώς και σε σίδηρο, του οποίου πηγή είναι επίσης το κόκκινο κρέας. Όταν νηστεύετε λοιπόν, καλό θα ήταν για τον οργανισμό σας να συνεχίσετε να λαμβάνετε αυτά τα ευεργετικά συστατικά μέσω των μανιταριών, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι αντικαθιστούν επάξια το κρέας, τόσο σε πρωτεϊνικό όσο και σε θρεπτικό επίπεδο.

Τα μανιτάρια θεωρούνται τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας μιας και περιέχουν πρωτεΐνες,σίδηρο και μαγνήσιο. Συγκεκριμένα, περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, περίπου 90%, λίγους υδατάνθρακες, ελάχιστη ποσότητα λίπους, νατρίου και καθόλου χοληστερόλη. Επιπλέον, δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με πολλές θερμίδες –περιέχουν περίπου 23 θερμίδες τα 100 γραμμάρια.

Αποτελούν, επίσης, καλή πηγή φωσφόρου, καλίου και το 40% περίπου της ημερήσιας πρόσληψης σε χαλκό. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο εκτιμάται ότι έχουν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.

Ακόμη, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, αλλά και τη βιταμίνη D η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Τα σημαντικότερα ελληνικά βρώσιμα μανιτάρια

Μορχέλα: Το χρώμα τους ποικίλλει με πιο σπουδαία γευστικά να θεωρείται από τους ειδικούς η σκουρόχρωμη ποικιλία. Είναι ένα από τα πιο ακριβά άγρια μανιτάρια, με σαρκώδη γεύση και άρωμα που θυμίζει συκώτι και φουά γκρα. Οι μικρές σε μέγεθος χρησιμοποιούνται κυρίως σε σάλτσες και σούπες, ενώ οι μεγάλες γίνονται εξαιρετικές γεμιστές με θαλασσινά. Υπάρχουν και αποξηραμένα επειδή διατηρούν τη γεύση τους.

Κέρας της Aμαλθείας: Είναι ένα άγριο σκούρο σταχτί μανιτάρι με υπέροχο, διακριτικό άρωμα και ελαφριά καπνιστή γεύση. Eίναι ιδανικό για κυνήγι. Συναντάται άγριο σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Βασιλομανίταρο: Έχει απαλή υφή και είναι αρκετά νόστιμο. Οι ειδικοί λένε ότι η γεύση του έχει άρωμα κάστανου και φουντουκιού και γεύση που θυμίζει πολύ κρέας. Οι επιλογές μαγειρέματος πολλές αφού είναι πολύ νόστιμο ψητό στη σχάρα, συνοδεύει ψάρια και κρεατικά σε ένα καλό ριζότο όμως η γεύση του συναρπάζει. Χαρίζει ιδιαίτερη γεύση σε ωμές σαλάτες.

mushroom2

Κανθαρέλλα: Έχει κίτρινο χρώμα και σχήμα κώνου. Και ένα άρωμα που θυμίζει βερίκοκο και νεράντζι. Ταιριάζει πολύ με άσπρες σάλτσες καθώς και μ” εκείνες που συνοδεύουν πουλερικά και αρνί. Έχει ελαστική υφή γι” αυτό και χρειάζονται αρκετή ώρα στο μαγείρεμα.

Πορτομπέλο: Το μέγεθός τους εντυπωσιακό αφού είναι αρκετά μεγάλα ενώ στη γεύση και στο άρωμα θυμίζουν κρέας. Ψήνονται ωραιότατα στη σχάρα και καταναλώνονται σκέτα με ελάχιστο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες από έντονα αρωματικό ξίδι.

Πλευρώτους: Διακρίνονται από το λευκό τους χρώμα, το περίεργο σχήμα τους και τη βελούδινη υφή τους. Υπάρχουν καλλιεργημένα αλλά και άγρια με τα δεύτερα να έχουν πολύ ανώτερη γεύση και πλούσια σάρκα. Χρησιμοποιούνται αρκετά τελευταία στην ελληνική κουζίνα κυρίως ψητά ή σε σούπες. Ταιριάζουν πολύ και ως συνοδευτικά του κοτόπουλου, του χοιρινού και των θαλασσινών.

Ασπρομανίταρο: Το χρώμα τους βέβαια ποικίλει και ας ονομάζονται ασπρομανίταρα το ίδιο και το μέγεθός τους. Μαζί με τα πλευρώτους είναι τα μανιτάρια που βρίσκουμε πιο συχνά στα μανάβικα. Είναι πολύ νόστιμα όταν μαγειρευτούν αλλά τρώγονται και ωμά σε σαλάτες. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος γίνονται ωραία και γεμιστά.

Πληροφορίες από τους ειδικούς των logodiatrofis.gr και diatrofi.gr

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*



Barf