Ημ/νια Δημοσίευσης: Τε 4 Μαρ 2015

λιναρόσπορος : τα οφέλη του στην καθημερινή διατροφή

linarosporos

Τα τελευταία χρόνια ο λιναρόσπορος έχει μπει «για τα καλά» στη ζωή μας. Η ελαφρά γλυκιά γεύση του σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα του σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά, καθιστούν τους σπόρους του λιναριού μια πολύ θρεπτική τροφή και αντικείμενο έντονης ερευνητικής μελέτης.

Μελετώντας τα επιμέρους διατροφικά τους χαρακτηριστικά, τόσο ο λιναρόσπορος όσο και το λάδι του, το λινέλαιο, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε α-λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο οργανισμό θρεπτικό συστατικό της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι παρόμοιας θρεπτικής αξίας με αυτά των λιπαρών ψαριών (όπως το σκουμπρί, ο σολομός, ο τόνος).

Παράλληλα, περιέχει πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Από αυτές ξεχωρίζουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β6 και το φυλικό οξύ, που συμβάλλουν στην ομαλή νευρομυϊκή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Προσφέρει δε, μαγνήσιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, ενώ αποτελεί και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Από ενεργειακής άποψης, δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου αποδίδουν περίπου 75 θερμίδες.

Όλα αυτά έχουν, όπως προαναφέρθηκε, σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια από αυτά:

Οι περισσότερες μελέτες έχουν εστιάσει στα ω3 λιπαρά του λιναρόσπορου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πιθανή επίδραση της κατανάλωσης λιναρόσπορου στη βελτίωση της χαρακτηριστικής συμπτωματολογίας που συνοδεύει την εμμηνόπαυση. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν είναι πλήρως ξεκάθαρα, με κάποιες μελέτες να δείχνουν σημαντικά οφέλη και μείωση των εξάψεων της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες. Παράλληλα, πρόσφατες έρευνες βρήκαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες μετριάζουν τα συμπτώματα των φλεγμονοδών νόσων (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα).

Ίσως όμως η πιο σημαντική του δράση έχει να κάνει με την καρδιά και τα αγγεία μας, τα επίπεδα χοληστερόλης κ.α.. Μια νέα μελέτη αναδεικνύει τα ευεργετικά οφέλη της συστηματικής κατανάλωσης λιναρόσπορου για την πίεσή μας. Ερευνητές του νοσοκομείου στο St Boniface του Καναδά μελέτησαν 110 άτομα που είχαν διαγνωστεί με περιφερική αρτηριοπάθεια και σε κάποια και υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι στα άτομα που έτρωγαν καθημερινά λιναρόσπορο και είχαν υψηλή πίεση, αυτή μειώθηκε σημαντικά.

Βάλτε λοιπόν, τον λιναρόσπορο στη διατροφή σας και επωφεληθείτε πολλαπλά. Φτιάξτε ψωμί με λιναρόσπορο, προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας στη σαλάτα σας ακόμη και στο γιαούρτι σας και συνδυάστε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Συμβουλές από τον κλινικό διαιτολόγο, Χάρη Γεωργακάκη, επιστημονικό διευθυντή του neadiatrofis.gr.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*



Barf