Ημ/νια Δημοσίευσης: Κυ 15 Μαρ 2015

φουντούκια : οι νόστιμοι καρποί της μεσογειακής διατροφής

fountoukia

Τα φουντούκια είναι ξηροί καρποί με ιδιαίτερη γλυκίζουσα γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά. Θεωρούνται δε, πολύτιμα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής καθώς προσφέρουν πλούσια ενέργεια, αλλά όχι περιττές θερμίδες στον οργανισμό –παρέχουν 628 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Οι ειδικοί συστήνουν τα φουντούκια επειδή είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως είναι το ελαϊκό, καθώς και σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως είναι λινελαϊκό οξύ που είναι χρήσιμα για την υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε μόνοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων, ευνοώντας το υγιές προφίλ των λιπιδίων του αίματος.

Η κατανάλωση 25 – 30 γραμμαρίων φουντουκιών καθημερινά, είναι αρκετή για να καλύψει καθημερινά τις ανάγκες σε βιταμίνη Ε, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν καλό τρόπο προστασίας από καρδιακά νοσήματα και καρκίνους. Επίσης, τα 70 γραμμάρια φουντουκιών στο διαιτολόγιο επί 30 ημέρες, οδηγούν σε μείωση της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης, ενώ επίσης παρατηρείται αύξηση της αντιοξειδωτικής δράσης στο αίμα. Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται σε αυτά τα αποτελέσματα, δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί και απαιτούνται επιπλέον έρευνες.

Ως προς την συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά τους, τα  φουντούκια κατατάσσονται στην τρίτη θέση μεταξύ των ξηρών καρπών και των ελαιούχων σπόρων, μετά από τα καρύδια και τα πεκάν. Τα φουντούκια περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, μεταξύ των οποίων ταννίνες, φαινολικά οξέα, φλαβονοειδείς ενώσεις καθώς και βιταμίνη Ε.

Τα φουντούκια ακόμη, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Η βιταμίνη Ε προλαμβάνει την διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προστατεύοντας τον οργανισμό από αναιμίες. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της βιταμίνης Ε των φουντουκιών είναι ότι, καταπολεμά παράγοντες οι οποίοι προδιαθέτουν για καρκίνο. Εάν ο καρκίνος έχει ήδη σχηματιστεί στο σώμα, τότε καταπολεμά τα βλαβερά κύτταρα.

Τα φουντούκια είναι επίσης, καλή πηγή βιταμινών Β1, Β2 και Β6. Αυτές οι βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αιμοποίηση και τη διανοητική υγεία, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία κατά την ανάπτυξη των παιδιών.

Στους καρπούς αυτούς βρίσκονται σε επαρκείς ποσότητες:

-Ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για υγιή κόκαλα και δόντια

-Σίδηρος, που είναι απαραίτητος  

-Ψευδάργυρος, που παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των σεξουαλικών ορμονών

-Κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος

Αξίζει να σημειωθεί πως τα φουντούκια προκαλούν αλλεργία σε ορισμένα άτομα -όπως και άλλοι ξηροί καρποί- και κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους, καθώς και η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν φουντούκια ή που παρασκευάζονται από αυτά. Για οποιαδήποτε σχετική συμβουλή πρέπει να απευθυνθείτε οπωσδήποτε στον γιατρό σας.

Πληροφορίες από τους ειδικούς του capitalhealth.gr

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*



Barf