Ημ/νια Δημοσίευσης: Τρ 17 Μαρ 2015

Γ. Βρούτσης – Θα κόβαμε ξανά (πάνω από 15%) επικουρικές συντάξεις κ΄ εφάπαξ αν βγαίναμε

stratoulis_vroutsis

Αμετανόητα μνημονιακοί παραμένουν οι άνθρωποι του Αντώνη Σαμαρά με μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τον πρώην υπουργό Εργασίας και νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση ο οποίος, την Δευτέρα το βράδυ, επιβεβαίωσε ότι εάν η Νέα Δημοκρατία είχε διατηρηθεί στην κυβέρνηση θα «κούρευε» εκ νέου τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.

Ο κ. Βρούτσης, όντας προσκεκλημένος στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάουστον ενικό»), μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, τόνισε ότι «εμείς (η ΝΔ) τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ θα την κάναμε πράξη». Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, συνέχισε ο πρώην αρμόδιος υπουργός υποστηρίζοντας τις επιλογές της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και των τροϊκανών, «θα διασφάλιζε ότι κανείς δεν θα ξαναπλήρωνε τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ των άλλων».

Τι είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος; Με τους μνημονιακούς νόμους καθορίστηκε ότι τα δημόσια επικουρικά ταμεία ασφάλισης δεν θα πρέπει να έχουν ελλείμματα. Σε περίπτωση ύπαρξης ελλειμμάτων (κάτι το οποίο ισχύει για την πλειονότητα τους) οι συντάξεις που χορηγούν θα μπορούσαν να «κουρεύονται» ανά τρεις μήνες!

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Στρατούλης, όπως ανέφερε, όταν ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης πριν λίγες εβδομάδες, στο γραφείο του βρήκε ένα προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης βάσει της οποίας οι επικουρικές θα έπρεπε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 να μειώνονταν κατά 8%. Στη συνέχεια, από την 1η Ιουλίου θα υφίσταντο νέο «κούρεμα» 7%, δηλαδή συνολικά 15% για το τρέχον έτος.

Επίσης, η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε νομοθετήσει ένα νέο μαθηματικό τύπο για τα εφάπαξ. Εφόσον ο τύπος αυτός εφαρμοζόταν, τότε το «κούρεμα» σε αυτή την παροχή θα ήταν δραματικό. Χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι εφάπαξ των 30.000 ευρώ θα μειωνόντουσαν στις… 5.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οι συγκεκριμένες μνημονιακές διατάξεις έχουν επί της παρούσης «παγώσει», όπως αντίστοιχα έχει γίνει και με το νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων βάσει του «νόμου Λοβέρδου» (3863 του 2010). Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για να καταργηθούν οριστικά και το Δημόσιο Σύστημα Ασφάλισης να βρει «πηγές» από τις οποίες θα ενισχυθεί με επιπλέον πόρους.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*



Barf