Ημ/νια Δημοσίευσης: Πα 4 Ιουλ 2014

«Μπλακ άουτ» στα σχέδια της κυβέρνησης προκαλεί ο Τσίπρας

tsipras_kammenos_kouvelis_koutsoumpas

«Μπλακ άουτ» στην κυβερνητική πολιτική επιχειρεί να προκαλέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με την απόφαση να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές βουλευτών προκειμένου να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την πώληση της ΔΕΗ.

Όμως, παρά την αρχική άρνηση του ΚΚΕ, οι επαφές της Κουμουνδούρου τόσο με ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και με τον Περισσό δεν σταματούν. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να εκθέσει τους κατ΄ επάγγελμα «αντιστασιακούς» βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δηλώνουν ότι εάν συμμετείχαν στο Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο για την πώληση της ΔΕΗ. Εφόσον συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες υπογραφές η διαδικασία προβλέπει σύμφωνα άρθρο 116 του κανονισμού της Βουλής «1. H πρόταση των δύo πέμπτων (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών με την oπoία ζητείται σύμφωνα με τo άρθρo 44 παρ. 2 εδ. β΄ τoυ Συντάγματoς η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νoμoσχέδιo πoυ ρυθμίζει σoβαρό κoινωνικό ζήτημα κατατίθεται στη Boυλή, τυπώνεται και διανέμεται στoυς Boυλευτές και εγγράφεται κατά πρoτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη.

2. H πρόταση πρέπει να αναφέρει τo συγκεκριμένο νoμoσχέδιo για τo oπoίo ζητείται η διεξαγωγή δημoψηφίσματoς.

3. H συζήτηση της πρότασης διεξάγεται με ανάλoγη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 95 έως 100 και oλoκληρώνεται μέσα σε τρεις συνεδριάσεις.

4. H ψηφoφoρία για την απoδoχή ή μη της πρότασης είναι oνoμαστική.

5. H πρόταση εγκρίνεται με την πλειoψηφία των τριών πέμπτων (3/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών (180) .

6. H απόφαση της Boυλής πoυ δέχεται την πρόταση βoυλευτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πρέπει να περιέχει με σαφήνεια τo ερώτημα ή τα ερωτήματα πoυ θα τεθούν στo λαό και να αναφέρει την πρoθεσμία μέσα στην oπoία θα γίνει η πρoκήρυξη τoυ δημoψηφίσματoς.

7. H παράγραφoς 6 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ εφαρμόζεται και για την απόφαση της Boυλής πoυ αναφέρεται στo παρόν άρθρo.

8. H πρoκήρυξη τoυ δημoψηφίσματoς γίνεται με πρoεδρικό διάταγμα πoυ πρoσυπoγράφεται από τoν Πρόεδρo της Boυλής».

Πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές με κοινό τους κείμενο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πώληση της ΔΕΗ ζητώντας, παράλληλα, την απόσυρση του νομοσχεδίου ως «απαράδεκτου και εγκληματικού για την κοινωνία και τη χώρα».

Οι Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Βασίλης Καπερνάρος που προέρχονται από ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΑΝΕΛ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ψεύδεται.

Ωστόσο απώτερος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο να καταφέρει να συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές, αλλά να σχηματίσει από τώρα μέτωπο για το μπλοκάρισμα της προεδρικής εκλογής χωρίς να χρειάζεται να στηριχθεί στις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές βγαίνει κερδισμένος, καθώς αν το ΚΚΕ επιμείνει στην στάση του να μην υπογράψει εκτίθεται, αφού σε μια φάση που η κυβέρνηση βρίσκεται στο καναβάτσο, το ΚΚΕ επιλέγει να δώσει ανάσες στο Μαξίμου.

Όπως μάλιστα εκτιμάται από έμπειρους πολιτικούς αναλυτές, το ΚΚΕ κινδυνεύει να απολέσει όποια εκλογικά οφέλη κέρδισε στις ευρωεκλογές, ακόμη και να βρεθεί κάτω από το 4,5% που έλαβε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Πάντως η αρχική συγκρατημένη αισιοδοξία του Μαξίμου ότι τελικώς θα βρεθούν οι 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η χώρα να μην οδηγηθεί σε εκλογές, εξανεμίζεται μέρα με τη μέρα και ήδη οι συνεργάτες του πρωθυπουργού μελετούν ποια ημερομηνία το φθινόπωρο είναι προσφορότερη για την προσφυγή στις κάλπες.

Το μέτωπο των «121» που απαιτείται για το μπλοκάρισμα της προεδρικής εκλογής φαίνεται διαμορφωμένο ενώ αν προστεθούν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι ψήφοι θα ξεπεράσουν αρκετά τον παραπάνω αριθμό. Σε αυτό το μέτωπο υπολογίζονται 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι 10 από τους 13 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ 10 καθώς οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Νίκος Τσούκαλης ήδη έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τις αποφάσεις του Φώτη Κουβέλη.

Από την ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών δεν πρόκειται να ψηφίσουν οι Πέτρος Τατσόπουλος, Οδυσσέας Βουδούρης, Νίκος Νικολόπουλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, ενώ ερωτηματικό είναι η στάση του Βασίλη Καπερνάρου.

Μαζί πάντως με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ οι αριθμός των βουλευτών αυξάνεται στους 142.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*