Ημ/νια Δημοσίευσης: Τρ 8 Ιουλ 2014

Η διαφωνία Μεϊμαράκη με Μαξίμου φέρνει πρόωρες εκλογές – Τι λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ

bouli_meimaraki

Η «κοντρα» ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με αφορμή τη «μικρή ΔΕΗ» φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πρόωρων εκλογών, τον Οκτώβριο. Ο κ. Μεϊμαράκης, έχοντας μεγάλη πολιτική εμπειρία, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι οι ομοειδείς προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αθροίζονται και, έτσι, αν συγκεντρωθούν 120 υπογραφές βουλευτών ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε αυτή την άποψη του σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια συζήτησης με συντάκτες Μέσων Ενημέρωσης. Προηγουμένως, εντελώς αντίθετη άποψη είχε εκφράσει ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, σε πρωινή, τηλεοπτική, ενημερωτική εκπομπή.

«Εγώ δεν κάνω τερτίπια. Σαν Βαγγέλης λέω ότι δεν θέλω εκκρεμότητες. Πρέπει να κλείσουν όλες», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης προσθέτοντας ότι θέση του είναι ότι η συζήτηση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πώληση της ΔΕΗ πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς και ότι οι ομοειδείς προτάσεις των κομμάτων αθροίζονται. Τη θέση αυτή, τόνισε, την εκφράζει ως πρόεδρος της Βουλής που λειτουργεί θεσμικά.

Η θέση του κ. Μεϊμαράκη «ταρακούνησε» ξανά το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο βλέπει ότι το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής ακόμη και μέσα στο σαββατοκύριακο είναι ανοικτό. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα «τρέξουν».

samaras_11

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός φοβάται να συζητήσει

Για προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να αποφύγει την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ, έκανε λόγο σε νέα ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η στάση αυτή φανερώνει τον φόβο του για μια σε βάθος συζήτηση στη Βουλή, αλλά και μια προσπάθεια να προσπεράσει τις μεγάλες αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές ολόκληρου του πολιτικού φάσματος απέναντι στα σχέδιά της» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται: «πάνω από 120 βουλευτές εναντιώνονται στη δημιουργία της “μικρής ΔΕΗ” και στην ιδιωτικοποίηση της και ζητούν το αυτονόητο, να διεξαχθεί δημοψήφισμα έτσι ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός για αυτό το κορυφαίο ζήτημα (…) η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική (συνθήκη της Λισαβόνας) επιβάλει την άμεση σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής. Αν η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά της για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», ας τα θέσει στην κρίση του λαού. Επιτέλους, ας καταλάβει πως δεν μπορεί να παίζει με τη δημόσια περιουσία ερήμην του ελληνικού λαού».

Τι λένε οι ΑΝ.ΕΛ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ. Ο κ. Κουίκ τόνισε ότι για ένα τόσο μεγάλο και κρίσιμο εθνικό θέμα η συγκυβέρνηση οφείλει «να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής -τύποις την υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- για να συζητηθούν οι προτάσεις. Ειδάλλως, θα αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι τρέμει να κοιτάξει στα μάτια την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*