Ημ/νια Δημοσίευσης: Πα 4 Απρ 2014

Εσβησαν τη μνήμη του συνταξιούχου Δ. Χριστούλα – Το μνημόνιο δεν χωρά αναμνήσεις

sintax_syntagma7

Στις 4 Απριλίου του 2012, στην πλατεία Συντάγματος, ο «ξερός» κρότος ενός όπλου έκανε όλη την Ελλάδα να «δακρύσει». Η αυτοκτονία του συνταξιούχου Δ. Χριστούλα –μια πράξη «πολιτική» κατά του μνημονίου, όπως ο ίδιος ανέφερε επί της ουσίας στο ιδιόγραφο σημείωμα που άφησε πίσω του- είχε συγκλονίσει ακόμη και τα συστημικά – «μνημονιακά» Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τα μεγάλα ΜΜΕ, οι περισσότεροι από τους πολιτικούς που με δακρύβρεχτες δηλώσεις είχαν «ντύσει» τα ρεπορτάζ για την αυτοκτονία του Χριστούλα πριν από 2 χρόνια, τον ξέχασαν. Η εφαρμογή του μνημονίου δεν χωρά αναμνήσεις που «θυμίζουν» στην πλειονότητα της κοινωνίας ότι ανεβαίνει «Γολγοθά» τον οποίο επιβάλλουν κερδοσκοπικά συμφέροντα (αρχική φωτογραφία – Απρ. 2013 – η φωτογραφία που ακολουθεί λήφθηκε τον Αύγουστο του ίδιους έτους).

dendro_xristoulias

«Δεν αυτοκτονώ… με σκοτώνουν» είχε φωνάξει πριν πατήσει την σκανδάλη του όπλου ο συνταξιούχος με τη μακρά διαδρομή στους κοινωνικούς αγώνες. Σήμερα, όπως και πέρυσι, οι «μνημονιακοί» τον «δολοφόνησαν» για μια ακόμη φορά επιβάλλοντας τη σιωπή ακόμη και στην αναφορά του άδικου χαμού του. Το «nez.gr» δεν είχε και δεν ξέχασε τον Δημήτρη Χριστούλα, όπως και ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Στη μνήμη του αφιερώνεται το ρεπορτάζ του «nez.gr», τα προηγούμενα Χριστούγεννα, όταν ήδη κάποιοι έκαναν ό,τι τους έλεγαν για να «σβήσουν» τον συνταξιούχο από τη συλλογική συνείδηση.

Nez.gr – 17 Δεκεμβρίου 2013

Με λαμπάκια κ΄ μπογιές έσβησαν τις μνήμες της αυτοκτονίας του Δ. Χριστούλα στο Σύνταγμα

Τα φώτα στην στολισμένη πλατεία Συντάγματος, σε τίποτα δεν θυμίζουν τι έγινε σε αυτό το σημείο στις 4 Απριλίου του 2012. Οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες καλύπτουν την ανάμνηση του «ξερού» ήχου  από το όπλο που εκπυρσοκρότησε πριν από περίπου 19 μήνες στερώντας τη ζωή από τον συνταξιούχο, αγωνιστή Δημήτρη Χριστούλα – ένα από τα πρώτα θύματα των μνημονίων που με την αυτοκτονία του επιχείρησε να περάσει ένα πολιτικό μήνυμα ανατροπής των πολιτικών – «δηλητήριο» για την πλειονότητα των μνημονίων (φωτογραφία που ακολουθεί – Δεκέμβριος 2013!).

dendro_xristoulias_Hristougen

Κάποιοι, αρκετό καιρό τώρα, «έσβησαν» οποιοδήποτε στοιχείο θύμιζε πάνω στην πλατεία την τραγική πράξη του Δ. Χριστούλα (του συνταξιούχου που ήταν από τους πρώτους πολίτες που, δυστυχώς, επέλεξε να αυτοκτονήσει υπό την ασφυκτική πίεση των μέτρων – «γκιλοτίνα» τα οποία ήδη είχαν αρχίσει να λαμβάνονται από την κυβέρνηση Παπανδρέου). Ακόμη και τα μηνύματα που υπήρχαν από απλούς πολίτες, συλλογικούς φορείς και κόμματα στο δέντρο δίπλα στο οποίο αυτοκτόνησε ο συνταξιούχος με τη σπουδαία και μακρά δράση και συμμετοχή στους συλλογικούς αγώνες, κάποιοι τα έβγαλαν. Και «έσβησαν» με μπογιά κάθε στοιχείο, κάθε «μνήμη» που θα μπορούσε να θυμίζει την τραγική πράξη του Δ. Χριστούλα εξαιτίας της «φτωχοποίησης» που άρχισε από το 2010 κιόλας να προκαλεί το μνημόνιο («δεν αυτοκτονώ, με σκοτώνουν» είχε φωνάξει πριν τραβήξει τη σκανδάλη).

Πρώτα ξέχασαν το μνημόσυνο του

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, οι πολιτικοί (και της Αντιπολίτευσης), Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όσοι προχώρησαν σε δηλώσεις ή εκτενή ρεπορτάζ όταν ο Δ. Χριστούλας αυτοκτόνησε, ένα χρόνο μετά (στις 4 Απριλίου του τρέχοντος έτους) στο μνημόσυνο του, τον ξέχασαν εντελώς.

Παρόντες στην πλατεία Συντάγματος ήταν μόνο μέλη του Κινήματος «Δεν Πληρώνω» και της «Σπίθας» (της Κίνησης του Μ. Θεοδωράκη). Για τον συνταξιούχο που έστειλε ένα τόσο ηχηρό μήνυμα δεν έκαναν ούτε «μισή κουβέντα» μνεία ούτε οι βουλευτές της αντιμνημονιακής πτέρυγας. Τον θυμήθηκαν, όμως, και ήταν εκεί για να αφήσουν ένα μήνυμα ή ένα λουλούδι αρκετοί πολίτες απλοί και περαστικοί.

Τώρα έσβησαν και τη «μνήμη» του

Τα μηνύματα, ορισμένες φωτογραφίες, λουλούδια από περαστικούς συνέχισαν και μετά τις 4 Απριλίου 2013 να υπάρχουν στο δέντρο, δίπλα από το οποίο ο Δ. Χριστούλας αυτοκτόνησε.

Ομως, το καλοκαίρι τα μηνύματα στο δέντρο καλύφθηκαν από μπογιά και οι φωτογραφίες εξαφανίστηκαν. Πριν λίγες ημέρες, το δέντρο στολίστηκε με λαμπάκια. Και, ξανά, κανείς αρμόδιος δεν θέλησε να μπει κάτι στο σημείο στη μνήμη του Δ. Χριστούλα. Το αντίθετο, ίσως, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης «αποβλάκωσης και ενοχοποίησης» της κοινωνίας που ήδη λαμβάνει χώρα εδώ και 4 χρόνια.

Νάσος Χατζητσάκος

Διαβάστε περισσότερα…

Φωτό Nez.gr: Απρίλιος, Αύγουστος και Δεκέμβριος 2013.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*