Ημ/νια Δημοσίευσης: Σα 5 Απρ 2014

Δεν ζείτε χωρίς… καφέ; Σώστε το περιβάλλον!

coffee_beans

Αν είστε από εκείνους που δεν μπορούν να… ζήσουν χωρίς καφέ, τότε έχετε έναν λόγο παραπάνω για να αρχίσετε να ενδιαφέρεστε για το περιβάλλον!

Και αυτό γιατί, από τις προειδοποιήσεις που περιλαμβάνει η νέα έκθεση της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), υπάρχει μία που θα αγγίζει όλους όσοι χρειάζονται τον καφέ τους για να «ξυπνήσουν»: οι εκτάσεις που είναι κατάλληλες για την παραγωγή καφέ συρρικνώνονται μέρα με τη μέρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και έτσι, σε λίγα χρόνια, η αγαπημένη συνήθεια εκατομμύρια ανθρώπων θα αποτελεί είδος πολυτελείας!

 «Οι συνολικές εκτιμήσεις δείχνουν μείωση των εκτάσεων που είναι κατάλληλες για την παραγωγή καφέ έως το 2050, σε όλες τις χώρες της μελέτης», αναφέρει στην έκθεσή της η IPCC, σύμφωνα με απόσπασμα που δημοσιεύτηκε στον Guardian. «Σε πολλές περιπτώσεις, οι κατάλληλες για παραγωγή εκτάσεις θα συρρικνωθούν σημαντικά με ανόδους θερμοκρασίας μόλις 2 – 2,5 βαθμών Κελσίου», λόγω μεταβολών στις βροχοπτώσεις, ασθενειών και παρασίτων. Ιδιαίτερα απειλούμενη θεωρείται η ποικιλία arabica.

Για τους παραγωγούς καφέ, όλα αυτά δεν αποτελούν θεωρίες που μπορεί και να μην επαληθευτούν. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ, στον οποίο συμμετέχουν αξιωματούχοι από κράτη-παραγωγούς, αλλά και εισαγωγείς καφέ, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως τη «μεγαλύτερη απειλή για τη βιομηχανία». Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης World Coffee Research επισήμανε ότι ο καφές είναι απλώς μία από τις καλλιέργειες που είναι ευάλωτες στην άνοδο της θερμοκρασίας και τις ακραίες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της Ναυτεμπορικής. Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται ότι θα φέρει και από τα δύο, σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό.

Κατά τους επιστήμονες που συμμετείχαν στις μελέτες, ορισμένοι παραγωγοί σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στην αλλαγή των συνθηκών, μετακινώντας τις καλλιέργειες σε μεγαλύτερα υψόμετρα ή περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες, όμως αυτό δεν θα είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ενδέχεται επίσης να επηρεάσει την ποιότητα ή ακόμη και τη γεύση του καφέ.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*