Ημ/νια Δημοσίευσης: Πα 4 Απρ 2014

Συνέλευση «V for Voucherades» – Η κυβέρνηση επενδύει στην «σκλαβαπασχόληση»

voucher_2

Η 3η Συνέλευση της πρωτοβουλίας «V forVoucherades» πραγματοποιείται την Κυριακή 6 Απριλίου 2014, στον πολυχώρο Πανεπιστημίου 52, στο 2ο όροφο.

Η πρωτοβουλία αποτελείται από εργαζόμενους στα προγράμματα voucher. Τα μέλη της έχουν κατ’ επανάληψη προχωρήσει σε ουσιαστική ενημέρωση των συμμετεχόντων στα προγράμματα αυτά, τα οποία μετατρέπουν το δικαίωμα στην εργασία σε «σκλαβαπασχόληση» των 300 και 400 ευρώ.

Τι είναι οι «Voiycherades»

1) Συγχαρητήρια είσαι «ωφελούμενος» voucher! Και τώρα;

Έχεις στα χέρια σου την «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας». Σου δίνεται η ευκαιρία τις δύσκολες αυτές μέρες να ξεκινήσεις την εργασία σου στη θέση που «επιθυμείς». Συγχαρητήρια για αυτό, αλλά ποια είναι η πραγματικότητα;

Στην ουσία, ανήκεις σε μια διαφορετική ομάδα, που δεν έχει κανένα εργασιακό δικαίωμα. Παρόλο που παράγεις έργο, δεν θεωρείται ότι εργάζεσαι, αλλά ότι ωφελείσαι… Ότι καταρτίζεσαι.. Έτσι, σου προσδίδεται η ιδιότητα του «πρακτικάριου» με σεμιναριακή – πρακτική άσκηση.

Τι σημαίνει αυτό; Οσα πτυχία και να έχεις, είτε διπλώματα, είτε μεταπτυχιακά, είτε διδακτορικά, παίρνεις μισθό ανειδίκευτου εργάτη χωρίς να έχεις καν τα δικαιώματά του.

2) Άρα τι δικαιώματα έχεις;

Ουσιαστικά κανένα. Αυτό που σου προσφέρεται είναι ιατροφαρμακευτική κάλυψη και όχι συντάξιμα ένσημα, ενώ διατηρείς την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Παρά ταύτα, αν αρρωστήσεις πάνω από 10 μέρες (σύνολο 60 ώρες) χάνεις τις παροχές και βγαίνεις από το πρόγραμμα, όσο καιρό και αν έχεις δουλέψει. Και για να μην ξεχνιόμαστε η «ωφέλεια» χάνεται εξ ολοκλήρου και δεν πληρώνεσαι τίποτα, επίσης μη λαμβάνοντας υπόψη πόσο καιρό δούλεψες.

3) Πώς και πόσα πληρώνεσαι;

Όσον αφορά τις αποδοχές, αφενός υπάρχει 23% φόρος και αφετέρου, είναι «θολό το τοπίο» γύρω από τις ημερομηνίες των πληρωμών. Πότε, από ποιον και κυρίως αν θα πληρωθείς, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, ούτε τα ίδια τα ΚΕΚ, που είναι οι μεσάζοντες του προγράμματος. Μέχρι στιγμής, αυτοί που πληρώθηκαν το εκπαιδευτικό επίδομα (305 ευρώ καθαρά) είναι λίγοι και βρίσκονται ήδη στο πέρας της πρακτικής τους, ενώ να σημειωθεί ότι η τριμερής σύμβαση έγραφε ότι το επίδομα καταβάλλεται μετά το πέρας του πρώτου μήνα από την έναρξη της πρακτικής στη εταιρία.

Έτσι, η αποπληρωμή μας από τα ΚΕΚ για το σεμιναριακό κομμάτι μέχρι στιγμής ήταν εκπρόθεσμη και εκτός της υπογραφείσας σύμβασης εργασίας. Και τι θα γίνει με το υπόλοιπο ποσό; Θα καταβληθεί στην ώρα του ή η «ωφέλεια» θα προσφέρει επιπλέον οικονομική στενότητα; Διότι, πρακτικά, παράγεις έργο και άρα θα πρέπει να πληρώνεσαι… αντ’ αυτού ξοδεύεσαι κι από πάνω.

Περισσότερα: «Σκλαβό – απασχολούμενοι» με 305 ευρώ χωρίς ασφάλιση μέσω Voucher.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*