Ημ/νια Δημοσίευσης: Δε 31 Μαρ 2014

Το «όχι» του Παπανδρέου σηματοδοτεί το τέλος του ΠΑΣΟΚ – Οριστική ρήξη με Βενιζέλο

sampapbenpasok

Η «εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο» και στην πολιτική. Αυτή την εκδίκηση φαίνεται ότι αρχίζει να παίρνει ο Γιώργος Παπανδρέου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι σχέσεις των δύο ανδρών ποτέ δεν ήταν καλές, με χαρακτηριστικό τους την αμοιβαία αντιπάθεια, ακόμα και πριν την σκληρή εσωκομματική μονομαχία του 2007.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός με την ανάληψη της διακυβέρνησης το 2009 επιδιώκοντας να λειάνει τις αντιθέσεις τοποθέτησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Αργότερα μέσα στην κρίση του έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σε …ανταπόδοση ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η κοινοβουλευτική ομάδα του άδειασαν τον Γιώργο Παπανδρέου, στο γνωστό θέμα του δημοψηφίσματος, οδηγώντας τον σε απομάκρυνση από την πρωθυπουργία και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι τότε έπεσε θύμα εσωκομματικής συνωμοσίας, την οποία χρεώνει στην πλευρά Βενιζέλου, αφήνοντας κατά καιρούς αιχμές για την επίμαχη περίοδο.

Όμως και μετά τις εκλογές του 2012 οι σχέσεις των δύο στρατοπέδων παρέμειναν εχθρικές, με αποκορύφωμα την ανάδειξη των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, με σαφέστατες κατηγορίες κακοδιαχείρισης για την προηγούμενη ηγεσία του κόμματος, αλλά και τις διώξεις παπανδρεϊκών (με προεξάρχουσα την παραπομπή του τ. υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου).

Ο Γιώργος δεν πήγε στην «Ελιά»

Από την άλλη πλευρά ο Γιώργος Παπανδρέου απείχε από τη συγκρότηση της «Ελιάς», την οποία αποδοκίμασε και χθες τη νύχτα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καταψηφίζοντας το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η κίνηση έφερε σε δυσμενέστατη θέση στη Βουλή την κυβέρνηση, η οποία θα έχανε τη δεδηλωμένη αν δεν χρησιμοποιούσε τα δύο «μαξιλαράκια» της (Λοβέρδο και Αϊδόνη). Ουσιαστικά με την καταψήφιση του κρίσιμου άρθρου ο Γιώργος Παπανδρέου σηματοδότησε την οριστική ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που ισοδυναμεί με διάλυση του ΠΑΣΟΚ και, παράλληλα, προκαλεί έντονο «πονοκέφαλο» στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βλέπει με τη σειρά του τη ΝΔ να συρρικνώνεται.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι μόνος του, αλλά εξακολουθεί να έχει στη σφαίρα επιρροής του, 5 – 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την επιβίωση της κυβέρνησης Σαμαρά.

ΠΑΣΟΚ… Να ζήσουμε να το θυμόμαστε

Το επίσημο κλείσιμο αυλαίας του ΠΑΣΟΚ θα γίνει πιθανότατα -αν δεν υπάρξει ενδιάμεσα κάποιο απρόβλεπτο γεγονός- αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, με το αποτέλεσμά τους για την «Ελιά» του Ε. Βενιζέλου να είναι καταλυτικό.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*