Ημ/νια Δημοσίευσης: Πα 31 Ιαν 2014

Συνήγορος του Πολίτη: Τα ΜΜΕ δεν σεβάστηκαν την 4χρονη Μαρία και τους Ρομά

afisa_4xrono1

Αποδέκτης αναφοράς για τον χειρισμό των ΜΜΕ στην υπόθεση της τετράχρονης Μαρίας που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά έγινε ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ).

Με αφορμή αυτή την περίπτωση, από το ΣτΠ έγινε γνωστό ότι τα ζητήματα που απασχολούν την Αρχή ως προς τον ρόλο των ΜΜΕ είναι κυρίως:

1) Η κατ’ εξακολούθηση και καθ’ υπερβολή προβολή και ο σχολιασμός της εικόνας και των στοιχείων της προσωπικής ζωής του ανηλίκου, ενώ έχει εκλείψει ο λόγος δημοσιοποίησης της εικόνας του.

2) Η αυθαίρετη γενίκευση αρνητικών σχολίων σε βάρος μιας συγκεκριμένης

πληθυσμιακής ομάδας (των Ρομά εν προκειμένω), με αφορμή περιστατικό που αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς και η εκτεταμένη αναπαραγωγή, ιδίως από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, στερεοτύπων και ρατσιστικών αντιλήψεων.

Τι αναφέρει η νομοθεσία

Σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, βάσει της νομοθεσίας, της νομολογίας και των αποφάσεων των οικείων αρχών (ΕΣΡ) η παρουσίαση ανηλίκων θυμάτων ή ευρισκομένων σε δύσκολη κατάσταση κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται μόνον εφόσον είναι αναγκαία για την ενημέρωση του κοινού, δεν προκαλεί πόνο ή βλάβη στην προσωπικότητα του ανηλίκου και, σε κάθε περίπτωση, ύστερα από γραπτή άδεια των ασκούντων τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια. Το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής περιορίζεται στις περιπτώσεις εξαφάνισης και κινδύνου, οπότε και ενεργοποιείται ο μηχανισμός του Amber Alert και η εισαγγελική παρέμβαση.

Αλλά και οι περιορισμοί αυτοί πρέπει να διέπονται από τα κριτήρια της προσφορότητας και της αναλογικότητας, να μην υπερβαίνουν το μέτρο της αναγκαιότητας και να μη γίνονται προς εκμετάλλευση της τηλεθέασης. Σύμφωνα επίσης με την οικεία νομοθεσία, δεν επιτρέπονται χαρακτηρισμοί και σχόλια ρατσιστικού, σεξιστικού ή ξενοφοβικού περιεχομένου και η ενθάρρυνση μισαλλόδοξων στάσεων.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*