Ημ/νια Δημοσίευσης: Τρ 24 Δεκ 2013

230.000 μισθωτοί περιμένουν ακόμη το… επίδομα αδείας του καλοκαιριού

tsepiadeia2

Γιορτές με άδειες τσέπες θα κάνουν περισσότεροι από 230.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι πήραν μεν (στην πλειονότητα τους) το δώρο Χριστουγέννων αλλά περιμένουν δε ακόμη τους μισθούς τους και το… επίδομα της καλοκαιρινής άδειας!

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) καθώς και της εικόνας που προκύπτει από την –υπό διαρκή κατάρρευση- ελληνική αγορά εργασίας, περίπου οι 2 στους 3 από τους 1,37 εκατ. μισθωτούς που έχουν απομείνει (από 1,9 εκατ. μισθωτούς πριν από 3 χρόνια) παίρνουν τα μηνιάτικα τους με καθυστέρηση 3 έως 4 μηνών, κατά μέσο όρο, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που η αναμονή ξεπερνά τους… 12 μήνες! Μάλιστα, από τους περίπου 690.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που εδώ και καιρό αμείβονται με… έναντι, τουλάχιστον ο ένας στους 3 δεν έχει ακόμη λάβει το επίδομα αδείας και, όπως όλα δείχνουν, πολλοί εξ αυτών δεν θα το πάρουν ποτέ!

Φυσικά, οι περισσότεροι από τους μισθωτούς -αν και πολλοί από αυτούς ακόμη δεν έχουν λάβει το επίδομα της τακτικής άδειας- πήραν το δώρο Χριστουγέννων. Ο λόγος είναι ότι η μη καταβολή του εν λόγω επιδόματος στις 21 Δεκεμβρίου, επιφέρει για τους εργοδότες που δεν το αποδίδουν τον κίνδυνο της αυτόφωρης διαδικασίας. Παρ’ όλα αυτά, οι καταγγελίες προς τα σωματεία για εξαναγκασμό από επιχειρήσεις που δεν απέδωσαν το δώρο εορτών προς τους εργαζομένους τους, να υπογράψουν ότι το… έλαβαν, διαρκώς αυξάνονται και πληθαίνουν.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι δεν έλαβαν δώρο Χριστουγέννων

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) «η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στα αστυνομικά τμήματα οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο το κόστος του οποίου κυμαίνεται από 100 – 150 ευρώ. Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες».

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*