Ημ/νια Δημοσίευσης: Δε 23 Δεκ 2013

«39 και σήμερα» για να δουν αν θα σώσουν τα σπίτια τους όσοι έχουν κόκκινα δάνεια

exosi2

Η αντίστροφη μέτρηση για τους δανειολήπτες ξεκινά… «39 (ημέρες) και σήμερα» απομένουν για όσους έχουν ένα -ή και περισσότερα- από τα χιλιάδες «κόκκινα δάνεια» που, μέχρι και τον Ιούνιο του 2013, ήδη είχαν αγγίξει το 29,3% του συνόλου!

Με βάση την πρώτη ανάλυση των νομοθετικών αλλαγών που πέρασαν το περασμένο Σάββατο με τις 152 ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι κάτοχοι των δανείων αυτών, εφόσον καλύπτουν τις νέες προϋποθέσεις, θα πρέπει να ξεκινήσουν τις απαραίτητες -για να μην χάσουν ακόμη και την πρώτη κατοικία τους- διαδικασίες με τις τράπεζες, το αργότερο μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2014.

«4 +1» απίστευτες… αθροιστικά προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο που εδώ και 48 ώρες αποτελεί έναν ακόμη «δρεπανηφόρο» νόμο του Κράτους, για να σώσουν μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου του 2014 το σπίτι τους, θα πρέπει να πληρούν τις εξής «4+1» προϋποθέσεις:

  1. Η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

  2. Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 35.000 ευρώ.

  3. Η αξία του συνόλου της περιουσίας του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 27.000 ευρώ.

  4. Από τις 270.000 ευρώ, οι καταθέσεις και οι κινητές αξίες να μην υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ.

Εάν και εφόσον κάποιος συγκεντρώνει αθροιστικά όλες τις προϋποθέσεις αυτές, τότε θα πρέπει να καλύπτει και έναν ακόμη όρο: Να μπορεί να πληρώσει… Συγκεκριμένα από το μηνιαίο εισόδημα του, εάν αυτό δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ το χρόνο, θα πρέπει να καταβάλλει το 10% κάθε μήνα. Εάν το εισόδημα του είναι μεγαλύτερο, τότε θα πρέπει να αποδίδει το 20% κάθε μήνα. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους το ποσοστό αυξάνεται στο 30% του ποσού της τελευταίας ενήμερης δόσης.

Ειδικές ρυθμίσεις υπάρχουν για τους ανάπηρους, τους ανέργους και τους μη έχοντες εισόδημα. Το «nez.gr» θα αναφερθεί σε αυτές, σε επόμενο θέμα ανάλυσης των δύο νέων νόμων για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς.

Η διέξοδος για κάποιους στο «νόμο Κατσέλη»

Το άλλο ενδεχόμενο που έχουν οι δανειολήπτες είναι να προσφύγουν στο «νόμο Κατσέλη». Μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν ρύθμιση ή και διαγραφή μέρους ή και του συνόλου του χρέους. Οσοι καλύπτονται από το νόμο αυτό, κυρίως όσοι παρουσιάζουν μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής του δανείου τους, μπορούν, εφόσον δικαιωθούν δικαστικά, να σώσουν το σπίτι τους. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμό από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής μέχρι και την έκδοση τελεσίδικης απόφασης .

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*