Ημ/νια Δημοσίευσης: Πα 13 Δεκ 2013

400 εκ. ευρώ το χρόνο δίνουν σε ολιγάρχες ενώ «κόβουν» το ρεύμα σε φτωχούς

dei-e1372861106733

Δεν είχαν περάσει μερικές ώρες από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως θα επανασυνδεθεί η ηλεκτροδότηση σε μερικές χιλιάδες νοικοκυριά και τα επικοινωνιακά «μαντρόσκυλα» του μνημονίου δεν έχασαν την ευκαιρία να ξεράσουν την νεοφιλελεύθερη χολή τους. Ο ένας με έπαρση και αλαζονεία υποστήριζε πως «δεν υπάρχει δωρεάν ηλεκτροδότηση» και ότι η κυβέρνηση καλά θα κάνει να μην μοιράζει λεφτά από το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η άλλη ούρλιαζε από τα τηλεοπτικά «παράθυρα» για το κόστος που θα επωμιστεί η ΔΕΗ από την συγκεκριμένη ενέργεια.

Είναι φανερό ότι ακόμη και οι, επικοινωνιακού τύπου, φιλανθρωπικές ενέργειες της δικομματικής αθλιότητας που κυβερνά το τόπο προκαλούν αηδία στα νεοφιλελεύθερα ζόμπι. Το ζήτημα όμως είναι ότι η «ευαισθησία» τους για τον κρατικό κορβανά είναι επιλεκτική καθώς εξαφανίζεται όταν η κρατική γενναιοδωρία απευθύνεται στα αφεντικά τους και γενικότερα στην οικονομική ολιγαρχία του τόπου.

Για παράδειγμα, τους εν λόγω δημοσιογράφους – προπαγανδιστές δεν τους είδαμε να διαμαρτύρονται για τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχει χαρίσει -και συνεχίζει- το ελληνικό δημόσιο στους «εθνικούς» εργολάβους, όπως έπραττε παλαιότερα προς τους «εθνικούς» προμηθευτές.

Επίσης, δεν τους είδαμε να ξεσηκώνονται για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που χάνονται από το λαθρεμπόριο καυσίμων το οποίο «ζει και βασιλεύει» την ίδια ώρα που άνθρωποι κρυώνουν και πεθαίνουν.

Λεφτά για τους ολιγάρχες υπάρχουν!

Ακόμη και στο ηλεκτρικό ρεύμα η επιχειρηματική διαπλοκή έχει απλώσει τα πλοκάμια της απομυζώντας τους πολίτες. Την ίδια ώρα που διάφοροι «παπαγάλοι» επικαλούνται τη δημοσιονομική στενότητα προκειμένου να μην χορηγηθεί δωρεάν ρεύμα στις πολύ φτωχές και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι πέντε ιδιώτες μεγαλοπαραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο (Μυτιληναίος, Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Κοπελούζος και Περιστέρης) επιδοτούνται με 400.000.000 ευρώ το χρόνο, έτσι απλά, για να υπάρχουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν υπό την ιδιοκτησία τους.

Σημειώνεται πως το κόστος της παροχής δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος 300 KWH το μήνα ή 3.600 KWH το χρόνο (είναι η ποσότητα που απαιτείται για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες της μια οικογένεια) σε όλους όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο κοστίζει περί τα 152 εκατ. ευρώ (470.000 νοικοκυριά x 3.600 KWH x 0,09 ευρώ = 152.000.000 ευρώ περίπου).

Μάλιστα, η επιδότηση των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών δεν υπακούει σε καμία δήθεν εθνική ανάγκη καθώς η παραγωγή του ρεύματος από τις εν λόγω μονάδες δεν είναι αναγκαία στην παρούσα φάση για τη χώρα μας καθώς υπάρχει υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύς. Ειδικότερα ενώ χρειαζόμαστε 7000 έως 8000 KW ημερησίως , η δυνατότητα παραγωγής είναι σχεδόν 14.000 KW και η εγκατεστημένη ισχύς σχεδόν 17.000 ΚW!!!

Τι προτείνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση

Προκειμένου να διορθωθεί η παραπάνω «ανωμαλία» η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων η οποία προβλέπει:

α) Η ΔΕΗ να αποκαταστήσει άμεσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου,

β) Στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου να χορηγείται δωρεάν ποσότητα 1.200 Kwh το τετράμηνο (ή 3.600 kwh το χρόνο). Πιθανόν μεγαλύτερη ποσότητα μέχρι 2000 κιλοβατώρες που τυχόν καταναλώσουν, η τιμολόγηση γίνεται σύμφωνα με το ΚΟΤ. Ποσότητα πέραν αυτής τιμολογείται με την ισχύουσα για τους οικιακούς καταναλωτές τιμή,

γ) οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών προς την ΔΕΗ μέχρι σήμερα, ρυθμίζονται αυτομάτως σε 24 άτοκες δόσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις αποδεδειγμένης πλήρους αδυναμίας πληρωμής ακόμη και αυτών των δόσεων, δίδεται η δυνατότητα αναδρομικής ένταξης στο παραπάνω πρόγραμμα,

δ) καταργούνται οι επιδοτήσεις που καταβάλλονται στους μεγάλους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, με άλλη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στο επίπεδο του Μαρτίου του 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα, ώστε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στα 0,90 ευρώ περίπου το λίτρο από το 1,30 ευρώ που είναι σήμερα.

Μάκης Ντόβολος

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*