Ημ/νια Δημοσίευσης: Πε 21 Νοε 2013

4 στους 100 καταρτιζομένους βρίσκουν σταθερή εργασία! Εκατ. € στον κουβά ενώ διαλύουν ΑΕΙ

help

Την αποτυχία του θεσμού της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα, με τις κυβερνήσεις, και τη σημερινή, να ρίχνουν σε έναν «κουβά δίχως πάτο» προς όφελος ημετέρων εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, από τα μέσα του 1990 μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνει η νέα μελέτη του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ.

Από το σύνολο των καταρτιζομένων το πολύ 2 στους 10 βρίσκουν στη συνέχεια εργασία και από αυτούς, το 80% μέσα σε 18 μήνες, κατ’ ανώτατο όριο, βρίσκεται ξανά χωρίς δουλειά.

Η έρευνα παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, στη Θεσσαλονίκη (στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης) στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο: «Σύνδεση της Επαγγελματικής Κατάρτισης με την Απασχόληση» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για το Ανθρώπινο Δυναμικό του Ιδιωτικού Τομέα».

Στην έρευνα που παρουσιάστηκε καταγράφηκε το σύνολο των εκροών του εκπαιδευτικού συστήματος στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης (αρχικής και συνεχιζόμενης). Στη συνέχεια, διερευνήθηκε ο βαθμός αντιστοίχισης τους με την απασχόληση, ώστε να αναδειχθούν νέες τάσεις και προοπτικές για την εφαρμογή στέρεων πολιτικών σύνδεσης της κατάρτισης με την απασχόληση.

Σημειώνεται ότι στην Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση (ΑΕΚ) και τη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (ΣΕΚ) απευθύνονται διαφορετικές ομάδες πληθυσμού:

  • ΑΕΚ: Νέοι έως 29 ετών, κατανεμημένοι ισόποσα σε άνδρες και γυναίκες, απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μικρή / ανύπαρκτη εργασιακή εμπειρία.
  • ΣΕΚ: Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (Μ.Ο. 41 ετών), γυναίκες, σημαντικό ποσοστό απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με σημαντική εργασιακή εμπειρία.

Οι θεματικές παρεμβάσεις που συντελούνται στα δύο συστήματα είναι διαφορετικές: α) ΑΕΚ: Οικονομία – διοίκηση, Υγεία – Πρόνοια, Μηχανολόγοι – Ηλεκτρολόγοι, Ηλεκτρονικοί και β) ΣΕΚ: Πληροφορική, Τουρισμός, Υγεία – Πρόνοια.

Χαμηλές επιδόσεις – ελάχιστη απορρόφηση από την αγορά εργασίας

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, παρατηρείται πολύ χαμηλή σύνδεση των συστημάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ΑΕΚ και ΣΕΚ, με την απασχόληση. Συγκεκριμένα:

1) Πολύ χαμηλή η πρόσβαση/απορρόφηση των αποφοίτων καταρτιζομένων στην απασχόληση (ΣΕΚ: 15,7%, ΑΕΚ: 21,8%).

2) Πολύ χαμηλή η σχέση/συνάφεια του αντικειμένου κατάρτισης με το επάγγελμα/ειδικότητα εργασίας αυτών που τελικά βρήκαν εργασία (ΣΕΚ: 27%, ΑΕΚ: 31%).

Σχεδόν κανένας δεν μένει σε μια σταθερή θέση εργασίας

Επίσης, πολύ χαμηλή είναι η διατηρησιμότητα της εργασίας αυτών που τελικά βρήκαν απασχόληση. Περίπου μέσα σε διάστημα 18 μηνών, για τη ΣΕΚ: 81,5% και την ΑΕΚ: 81,2% απώλεσαν την εργασία τους. Στο πρώτο εξάμηνο στη ΣΕΚ: 29,3% και την ΑΕΚ: 37,7% απώλεσαν την εργασία τους.

Επίσης, πολύ χαμηλή ήταν η αξιοποίηση των γνώσεων που λήφθηκαν από την κατάρτιση προς την εργασία τους (ΣΕΚ: 21%, ΑΕΚ: 32%).

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*