Ημ/νια Δημοσίευσης: Κυ 15 Φεβ 2015

8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών ρυπαίνουν τις θάλασσες κάθε χρόνο

plastic_bag_sea

Στους ωκεανούς του πλανήτη μας καταλήγουν 8 και πλέον εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων κάθε χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι οποίες λογίζονται ως οι πιο ακριβείς που έχουν γίνει έως σήμερα.

Η αστρονομική αυτή ποσότητα αποβλήτων θα μπορούσε να καλύψει μια τεράστια έκταση αν βρισκόταν στη στεριά, όσο 34 φορές το Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Οι ερευνητές, την ίδια στιγμή, εκτιμούν ότι έως το 2025 τα πλαστικά απόβλητα μπορεί να φθάσουν τα 17,5 εκατ. ετησίως, αν δεν ληφθούν μέτρα. Για το 2015, η εκτίμηση είναι ότι 9,1 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών θα καταλήξουν στις θάλασσες.

Η εν λόγω μελέτη, με επικεφαλής την επίκουρο καθηγήτρια μηχανικής του περιβάλλοντος Τζένα Τζέμπεκ του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, που συμπεριέλαβε 192 παράκτιες χώρες και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC, επισημαίνει ότι η ποσότητα που αναφέρθηκε συμπεριλαμβάνει όλα τα πλαστικά απόβλητα και όχι μόνο αυτά που επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού ή είναι πεταμένα στις ακτές.

Μεγάλες ποσότητες πλαστικών (όπως: σακούλες, μπουκάλια, πλαστικές συσκευασίες, παιγνίδια κ.α.) βρίσκονται στους βυθούς ή έχουν διασπαστεί σε μικροσκοπικά κομμάτια, μικρότερα από κόκκο ρυζιού, τα οποία εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών που τα τρώνε (με άγνωστες συνέπειες). Στην πραγματικότητα, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών των θαλασσών (έως το 99%) δεν είναι ορατό, γι” αυτό το πρόβλημα έχει υποεκτιμηθεί μέχρι σήμερα.

Ποιες χώρες ρυπαίνουν με πλαστικά τους ωκεανούς

Είκοσι χώρες αναφέρεται ότι ευθύνονται για το 83% των πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν στις θάλασσες, με την Κίνα να βρίσκεται στην κορυφή, παράγοντας πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως, πράγμα μάλλον αναμενόμενο για μια χώρα με τεράστιο πληθυσμό και με εξίσου τεράστια ακτογραμμή. Από την άλλη, οι ΗΠΑ, που επίσης έχουν μεγάλη παράκτια ζώνη, βρίσκονται στη 20ή θέση μεταξύ των κρατών που ρυπαίνουν, ενώ η Ε.Ε. θα βρισκόταν στην 18η θέση, αν αντιμετωπιζόταν ως ενιαία κρατική οντότητα.

Οι ερευνητές καλούν τις ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν την κατανάλωση των πλαστικών ειδών μιας χρήσης όπως οι σακούλες για τα ψώνια, καθώς και τις αναπτυσσόμενες χώρες να βελτιώσουν τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων που διαθέτουν.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*Barf