Ημ/νια Δημοσίευσης: Τρ 10 Μαρ 2015

1.000.000 μισθωτοί αμείβονται με καθυστέρηση έως 18 μήνες – Η περίπτωση των HONDOS PALLAS

tsepiadeia2

Με καθυστέρηση από έναν και δύο μήνες, στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι και… 18 μήνες (!) αμείβονται οι 2 στους 3 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου 1.000.000 άτομα! Η περίπτωση των καταστημάτων HONDOS PALLAS, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ( ΟΙΥΕ ) είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της OIYE, εδώ και 18 μήνες, τα καταστήματα HONDOS PALLAS (ιδιοκτησίας Γεωργίου Χόντου και Στέφανου Κωστούλα), «έχουν στήσει στις πλάτες των 130 εργαζομένων ένα βρώμικο παιγνίδι, όπου με προκλητικό και θρασύτατο τρόπο τους εμπαίζουν, αρνούμενοι να καλύψουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις απέναντί τους».

Φυσικά, η περίπτωση των καταστημάτων αυτών, δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική, ούτε αποτελεί την εξαίρεση στον «κανόνα» της εποχής των Μνημονίων… Το αντίθετο. Στο σύνολο του 1,5 εκατ. μισθωτών που έχουν απομείνει στον ιδιωτικό τομέα την τελευταία πενταετία (προ κρίσεως κυμαίνονταν πάνω από τα 2 εκατ. άτομα) περίπου ένα εκατ. εργαζόμενοι αμείβονται με έναντι. Οι καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών κυμαίνονται από έναν με δύο έως και 18 μήνες σε αρκετές περιπτώσεις.

Εργασιακό εφιάλτης

«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας βιώνουν κυριολεκτικά έναν εργασιακό εφιάλτη και έχουν καταστεί όμηροι της εργοδοσίας, η οποία  εξακολουθεί να μένει ατιμώρητη, αλλά να προκαλεί ταυτόχρονα και με τη συμπεριφορά της. Οι προκλητικές παρανομίες των εργοδοτών προκαλούν σοκ! Το σύνολο των εργαζομένων είναι απλήρωτο από 6 έως 20 μήνες (με μέσο όρο απλήρωτης εργασίας τους 14 μήνες!). Δεν έχουν καταβληθεί για όλο το 2014, επιδόματα αδείας και δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΙΥΕ μέσω της οποίας επισημαίνεται ότι:

1) πάνω από 75 εργαζόμενοι έχουν αναγκαστεί να κάνουν επίσχεση εργασίας,

2) Πάνω από 20 εργαζόμενοι έχουν εξωθηθεί σε εκβιαστική παραίτηση από την εργοδοσία, χάνοντας το δικαίωμα τους σε αποζημίωση, και

3) 30 εργαζόμενοι έχουν «απολυθεί» υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

«Η εργοδοσία οφείλει στο ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων τουλάχιστον 9 μηνών, ενώ αδιευκρίνιστα παραμένουν  τα συνολικά χρέη της εταιρείας προς το ΙΚΑ» τονίζει η ηγεσία της ΟΙΥΕ αναφέροντας ότι «αδιευκρίνιστα παραμένουν επίσης και τα χρέη της εταιρείας στο Δημόσιο, καθώς από δημοσιεύματα του Τύπου οι ιδιοκτήτες συνελήφθησαν πέρυσι και οδηγήθηκαν στους εισαγγελείς για τεράστιες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*Barf