Ημ/νια Δημοσίευσης: Πε 5 Φεβ 2015

«Πλάτες» στη γραμμή Μέρκελ από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής με εντολή Σαμαρά

samaras_merkel_kol

«Πλάτες» στη « γραμμή Μέρκελ » φαίνεται να βάζει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνοντας ότι, ακόμη και μετά την εκλογική συντριβή, ο πρόεδρος της Αντώνης Σαμαράς και τα ηγετικά της στελέχη υποστηρίζουν όλα όσα οι Βρυξέλλες επιδιώκουν, με εντολή Βερολίνου, για τη συνέχιση της εξοντωτικής λιτότητας και τη διατήρηση της Ελλάδας σε καθεστώς επικυριαρχίας.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ανάλυση του περιεχομένου της ανακοίνωσης την οποία εξέδωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής, μετά την εκδήλωση την οποία πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, με θέμα: «Η Ελλάδα μετά τις εκλογές». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το γερμανικό Ίδρυμα Hanns Seidel και το Wilfried Martens Centre for European Studies (think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος).
Να σημειωθεί, δεδομένου ότι τα πρόσωπα παίζουν το ρόλο και διαμορφώνουν τη σημειολογία, ότι εναρκτήριες εισηγήσεις έκαναν, ο επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, Καθηγητής Παντελής Σκλιάς και ο Ευρωβουλευτής – Αντιπρόεδρος του Hanns Seidel Stiftung Markus Ferber.

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των Ευρωβουλευτών Μαρίας Σπυράκη και Γιώργου Κύρτσου, του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Siegfried Muresan και του δημοσιογράφου της εφημερίδας Το Βήμα “Aγγελου Αθανασόπουλου. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Die Zeit, Matthias Krupa.

Ποια φιλό – μερκελικά συμπεράσματα βγήκαν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την εκδήλωση προέκυψαν τα εξής -φιλό – μερκελικά- όπως φαίνονται- συμπεράσματα:

* Διαπιστώθηκε μία ριζική πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα καθότι η νέα κυβέρνηση δεν τοποθετείται εντός του κυρίαρχου παραδείγματος εναλλαγής κυβερνήσεων επάνω στον παραδοσιακό άξονα Κεντροδεξιάς- Κεντροαριστέρας, αλλά βρίσκεται καθαρά στο αριστερό άκρο του πολιτικού συστήματος.

* Υπήρξε η εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις της νίκης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μπορεί να είναι εκτεταμένες στον πολιτικό τομέα, αλλά περιορισμένες στον οικονομικό, αν και πολιτικά ενδέχεται να παρασύρει τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα προς μία πιο αριστερή κατεύθυνση.

* Ο κίνδυνος πιθανής μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι πολύ μικρός, δεδομένου ότι πλέον υπάρχουν μηχανισμοί θωράκισης, αλλά και ότι η έκθεση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα έχει περιοριστεί ουσιαστικά.

* Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει ή να ακολουθήσει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας ή να οδηγήσει τη χώρα σε μία πρωτόγνωρη οικονομική και πολιτική περιπέτεια.

* Εκφράσθηκε η ανησυχία για το ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ανατρέψει όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα.

* Αμφιβολίες εκφράστηκαν και ως προς τη βιωσιμότητα της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ.

* Τέλος, σχολιάστηκε εκτενώς η διαφαινόμενη στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς μία πιο διαλλακτική προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*



Barf