Ημ/νια Δημοσίευσης: Κυ 1 Μαρ 2015

Απειλούνται με εξαφάνιση οι καρέτα καρέτα στην Κρήτη

careta_careta

Εντονη πτωτική τάση στους πληθυσμούς της χελώνας καρέτα καρέτα καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου στην Κρήτη και συγκεκριμένα, στο Ρέθυμνο και τα Χανιά.

Στην Συνοπτική έκθεση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, παρουσιάζονται τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν τις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη κατά το 2014, το οποίο αποτελεί δεύτερο κατά σειρά έτος που η Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνέχισε τη διαδικασία προκαταρτικής διερεύνησης των θεμάτων εφαρμογής του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελλιπή προστασία της χελώνας Caretta caretta στην περιοχή (υπόθεση EU PILOT 5116/13).

Ειδικότερα, στο Ρέθυμνο ο μέσος ετήσιος αριθμός φωλιών στην περίοδο 2000/2013 εμφανίζεται μειωμένος κατά 44% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό της περιόδου 1990-1999. Στα Χανιά, ο μέσος ετήσιος αριθμός φωλιών την περίοδο 2003-2013 εμφανίζεται μειωμένος κατά 49% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό της περιόδου 1992-2002.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του προγράμματος του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την παρακολούθηση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας και την ενημέρωση του κοινού και γίνεται μια καταγραφή των προβλημάτων και κυρίως των μεγάλων έργων και παρεμβάσεων που υποβάθμισαν ή απειλούν με υποβάθμιση τις παραλίες ωοτοκίας.

Ο πληθυσμός θαλάσσιων χελωνών που αναπαράγεται στην Κρήτη εξακολουθεί να κινδυνεύει με εξαφάνιση, αφού οι δύο από τις τρεις παραλίες ωοτοκίας, Ρέθυμνο και Χανιά, παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια έντονη πτωτική τάση. Παρόλα αυτά, οι ισχυρές τουριστικές πιέσεις με τα συνακόλουθά τους και ο συνεχιζόμενος προγραμματισμός έργων στην παράκτια ζώνη με ανεπαρκή ή πλημμελή σχεδιασμό, κυρίως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνεχιζόμενη ραγδαία μείωση του αναπαραγωγικού πληθυσμού, εξακολούθησαν να καταγράφονται και μάλιστα να αυξάνονται και κατά την περίοδο αναπαραγωγής του 2014.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*Barf