Ημ/νια Δημοσίευσης: Τρ 4 Μαρ 2014

Χωρίς κανένα δικαίωμα στην Υγεία οι 9 στους 10 οφειλέτες του ΟΑΕΕ

oae5

Χωρίς ασφάλιση είναι οι 94 στους 100 από τους μικρομεσαίους, ως επί το πλείστον, οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Από το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων και των βιοτεχνών, οι 6 στους 10 αποτελούν τους «νέους οφειλέτες της κρίσης» αφού μέσα σε μόλις ένα με δύο χρόνια, ελέω της ύφεσης, βρέθηκαν να χρωστούν έως και 10.000 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ενημερωτικής για τον ΟΑΕΕ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου και του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ). Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος Τομέα Απασχόλησης & Κοινωνικής Πολιτικής του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ και μέλος του δ.σ. του ΕΟΠΥΥ  Σταμάτης Βαρδαρός, σήμερα υπάρχουν 380.000 ενεργοί οφειλέτες στον ΟΑΕΕ εκ των οποίων οι 360.000 είναι ανασφάλιστοι. Το συνολικό χρέος είναι 7,4 δισ. ευρώ. Από αυτό, το 61% αναλογεί στους «νέους οφειλέτες της κρίσης» οι οποίοι οφείλουν έως 10.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη και αρμόδιος για θέματα ασφάλισης, Χρήστος Ιωάννου, τόνισε ότι το 2013 υπήρξε ρεκόρ αναφορών από πολίτες και από αυτές, οι περισσότερες συνδέονταν με ζητήματα κοινωνικής προστασίας του ΟΑΕΕ. Στο ίδιο πλαίσιο, από την πλευρά του ΣτΠ εκτιμήθηκε ότι όσον αφορά στην ασφαλιστική κάλυψη, τις παροχές υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υφίσταται μεγάλο πρόβλημα. Ο κ. Ιωάννου πρόσθεσε ότι αυτό έχει να κάνει με τις ασφαλιστικές εισφορές του Οργανισμού τις οποίες καλούνται οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν χωρίς, λόγω της ύφεσης, να μπορούν ομαλά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα

Σημειώνεται ότι η Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματικών Αθηνών και Πειραιά έχουν ανακοινώσει ότι συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος την  Παρασκεύη 7/03/2014 και ώρα 13:00 π.μ., την οποία διοργανώνει η Διαδικτυακή Ομάδα Σκέψης και Παρέμβασης Λογιστών. «Ολοι μαζί ενωμένοι -λογιστές και επαγγελματίες-, με μια φωνή να  αντιδράσουμε δυναμικά ενάντια σε όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που υπαγορεύουν οι πρόσφατοι νόμοι και τα μνημόνια. Γιατί τα πρόστιμα, η ανεργία, το κλείσιμο των επιχειρήσεων μας αφορά όλους» καταλήγει η ανακοίνωση – κάλεσμα.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*