Ημ/νια Δημοσίευσης: Κυ 13 Απρ 2014

Συμψηφισμός ΦΠΑ με οφειλές προς ασφ. ταμεία – Πώς θα γίνεται – Πότε αρχίζει

calculator_taxes

Τις προϋποθέσεις και τα βασικότερα σημεία της διαδικασίας συμψηφισμού επιστροφών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Εισοδήματος με οφειλές Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, αναλύει και παρουσιάζει το «nez.gr».

Τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί το μέτρο αυτό περιγράφει η πρόσφατη κοινή απόφαση των υπ. Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Οπως το «nez» είχε εξαρχής επισημάνει, η υπόσχεση του πρωθυπουργού δεν είναι άμεσης εφαρμογής. Η έναρξη της υλοποίησης της μετατίθεται χρονικά για μετά την περίοδο των «διπλών καλπών».

Πιο αναλυτικά, τα βασικότερα σημεία τα οποία πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες είναι:

1) Η διαδικασία συμψηφισμού θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου 2014.

2) Κατά την εξόφληση εκκαθαρισμένων επιστροφών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ή Φόρου Εισοδήματος διενεργείται υποχρεωτικά συμψηφισμός αυτών με οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Η πράξη αυτή θα γίνεται εφόσον τα ποσά προς επιστροφή δεν έχουν συμψηφιστεί κατά τις διατάξεις του ν. 4174/2013, όπως ισχύει, και δεν έχουν παρακρατηθεί κατά την έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής.

Τι γίνεται εάν υπάρχουν οφειλές σε περισσότερα ταμεία

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερους του ενός Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης θα ακολουθείται η εξής διαδικασία: το προς απόδοση ποσό της επιστροφής διαμοιράζεται σε αυτούς, αναλόγως του ποσοστού συμμετοχής τους στο συνολικό ποσό των οφειλών αυτών.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*