Ημ/νια Δημοσίευσης: Πε 10 Απρ 2014

Σκληρή κριτική Γιαννάκου στη ΝΔ του Σαμαρά για τον σταυρό στις ευρωεκλογές

giannakou

Την απόφασή της να μην είναι υποψήφια στις επικείμενες ευρωεκλογές ανακοίνωσε η επικεφαλής του προηγούμενου ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, ασκώντας ταυτόχρονα έντονη κριτική στην ηγεσία του κόμματος για την αιφνιδιαστική υιοθέτηση της σταυροδοσίας στις ευρωεκλογές.

«Πρέπει να υπάρχουν αντιστάσεις όταν γίνονται σοβαρά λάθη» είπε η κ. Γιαννάκου σε συνομιλία της με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Εγώ δεν συμμετέχω σε μια ιστορία που υποβαθμίζει και απαξιώνει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα» ξεκαθάρισε.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για τη σχέση της με τον Αντώνη Σαμαρά, η τέως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ αποκάλυψε ότι δεν έχει μιλήσει κατ΄ ιδίαν με τον πρωθυπουργό εδώ και ενάμιση χρόνο. Διευκρίνισε ότι, για να είναι η ίδια υποψήφια στις εκλογές «έγινε κάποια κουβέντα μέσω τρίτου, εκτός Ελλάδας», η απάντησή της όμως ήταν «όχι».

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, το σύστημα του σταυρού προτίμησης είναι «κατ΄ επίφαση» δημοκρατικό, καθώς «επιτρέπει σε ανθρώπους χαμηλότερου επιπέδου να έχουν βαρύνουσα γνώμη για ευρωπαϊκά θέματα». «Η απόφαση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι αναντίστοιχη της σοβαρότητας που απαιτούν οι ευρωεκλογές [...] Δεν είναι δημοκρατικά πράγματα αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

Η ευρωβουλευτής τόνισε ακόμα ότι δεν συμφωνεί με την ανακοίνωση των υποψηφίων «κατά ριπάς», καθώς αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι ανακοινώνονται πρώτα οι «εκλεκτοί» και μετά οι υπόλοιποι. «Δημοκρατία δεν είναι να σου φέρνουν 20 αγνώστους και να σε καλούν να διαλέξεις» σχολίασε. Είπε μάλιστα ότι, αν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν διαλέγουν σωστά τους υποψηφίους τους, τότε δεν έχουν την ικανότητα να διαλέγουν και τα σωστά πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κ. Γιαννάκου εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη ανησυχία για την εκπροσώπηση της περιφέρειας στις ευρωεκλογές, για την οποία κρίνει ότι δεν είναι επαρκής με το νέο σύστημα, και είπε ότι θα έπρεπε να υπάρχει η κατάλληλη φόρμουλα προκειμένου να εκπροσωπούνται καλύτερα οι περιφέρειες

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*