Ημ/νια Δημοσίευσης: Πα 11 Απρ 2014

Με 537 € ένας πολίτης ζει, λέει η κυβέρνηση! Δείτε με τι ποσά επιβάλλουν να διαβιώσουμε

euro5002

Με 537 ευρώ το μήνα, στην Ελλάδα των μνημονίων, σύμφωνα με την συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ένας πολίτης ζει έως και άνετα! Αλήθεια, γιατί δεν επιβάλλεται στους υπουργούς που υποστηρίζουν τέτοιες αθλιότητες να περάσουν μια φορά με το ποσό αυτό και μόνο αυτό;

Στην προκειμένη, στη δοκιμασία αυτή, στην οποία έχουν βάλει εδώ και 3,5 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, θα πρέπει να μπουν τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης (για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, δεν το συζητάμε, επειδή… η μαμά του, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του, περνά μόλις με 500 ευρώ! – τι δούλεμα…). Με βάση λοιπόν τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν με ευθύνη του πολιτικού επικεφαλής του υπουργείου Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, οι… εύλογες δαπάνες διαβίωσης (στην Ευρώπη, στη βάση αυτού του σημείου αναφοράς διαμορφώνονται οι δανειακές υποχρεώσεις οφειλετών προς τις τράπεζες – κάτι το οποίο θα εφαρμόσουν οι μνημονιακοί και στην Ελλάδα) για έναν ενήλικα ξεκινούν από τα 537 και φτάνουν μέχρι τα 682 ευρώ το μήνα.

Ποιες δαπάνες υπολογίζουν οι ιθύνοντες νόες του υπ. Ανάπτυξης ότι με τα ποσά αυτά μπορεί ένας ενήλικας να καλύψει; Από τις πιο βασικές, εύλογες δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού (διατροφή, ένδυση και υπόδηση, λειτουργικά έξοδα κατοικίας, μετακίνηση, επισκευή και συντήρηση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, είδη οικιακής κατανάλωσης και ατομικής φροντίδας, ενημέρωση και μόρφωση, υπηρεσίες τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, είδη και υπηρεσίες υγείας, υπηρεσίες εκπαίδευσης, υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και οικονομικές υπηρεσίες) μέχρι επιπλέον δαπάνες εστίασης, διαρκή αγαθά και συσκευές, καθώς και… δαπάνες για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καπνού, αεροπορικές μετακινήσεις, τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Πιο αναλυτικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει ότι οι πολίτες μπορούν να ζήσουν, αναλόγως, οικογενειακής κατάστασης, με τα εξής ποσά:

1) Για έναν ενήλικα από 537 μέχρι και 682 ευρώ με το όριο της φτώχειας να τοποθετείται στα 476 ευρώ.

2) Για δύο ενήλικες χρειάζονται κατά το υπ. Ανάπτυξης ποσά από 906 μέχρι 1.1160 ευρώ!

3) Για δύο ενήλικες με ένα παιδί από 1.126 μέχρι 1.440 και

4) Για δύο ενήλικες με δύο παιδιά από 1.347 μέχρι και 1.720 ευρώ.

Δημιουργείται, λοιπόν, βάσει των εύλογων δαπανών, όπως από το υπ. Ανάπτυξης έχουν διαμορφωθεί τα ποσά, ένα… εύλογο ερώτημα: Ποιος υπουργός μπορεί να ζήσει με μόλις 537 ευρώ το μήνα (ή και με μηδενικά εισοδήματα όπως οι περισσότεροι άνεργοι); Η απάντηση μας είναι «κανείς». Αν πάλι κάποιοι έχουν αντίθετη άποψη, «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα»! Περιμένουμε με αγωνία το κυβερνητικό στέλεχος που θα αποδεχθεί την πρόταση του «nez.gr».

Αναλυτικά τα ποσά με τα οποία μπορούν οι πολίτες να ζήσουν κατά την κυβέρνηση

Πίνακας: Εύλογες δαπάνες διαβίωσης ανά ομάδα δαπανών που λαμβάνεται υπόψη και σύνθεση του νοικοκυριού (παρατίθεται προς σύγκριση το διάμεσο καθαρό εισόδημα οικ. έτους 2013 και το όριο φτώχειας για κάθε τύπο νοικοκυριού)

katalogos

Πηγή: υπουργείο Ανάπτυξης.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*