Ημ/νια Δημοσίευσης: Κυ 15 Μαρ 2015

NASA: Περισσότερο νερό από την Αρκτική είχε ο πλανήτης Αρης (βίντεο)

planet_mars

Κάποτε ο πλανήτης Αρης πρέπει να υπήρξε –εν μέρει τουλάχιστον- μπλε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία επιστημονικής μελέτης που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, ύστερα από αναλύσεις που έγιναν σε υπολείμματα νερού στους παγωμένους πόλους του «Κόκκινου Πλανήτη».

Κατά τη μελέτη, ο Άρης διέθετε ένα υδάτινο σώμα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, το οποίο είχε όγκο πολύ μεγαλύτερο από τον όγκο νερού που ενυπάρχει στην περιοχή της Αρκτικής στην Γη! «Η έρευνά μας παρέχει μια εμπεριστατωμένη εκτίμηση σχετικά με το πόσο νερό είχε κάποτε ο Άρης, καθορίζοντας πόσο νερό χάθηκε στο διάστημα», δήλωσε ο Τζερόνιμο Βιγιανουέβα επιστήμονας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.

Η επιστημονική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science» και είναι το αποτέλεσμα παρατηρήσεων και υπολογισμών που βασίζονται στα δεδομένα τριών τηλεσκοπικών εγκαταστάσεων στην Γη, τα όργανα των οποίων κατάφεραν να διακρίνουν τις χημικές υπογραφές δύο διαφορετικών τύπων ύδατος στα απομεινάρια της επιφάνειας του Άρη.

Το μεγαλύτερο μέρος του πάγου στον Άρη αποτελείται από «βαρύ ύδωρ» ή μόρια μέσα στα οποία τα φυσιολογικά άτομα υδρογόνου έχουν αντικατασταθεί από ισότοπο ενός στοιχείου, το οποίο ονομάζεται δευτέριο. Αναλύοντας την αναλογία των μορίων αυτών, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπολόγισαν το ποσοστό νερού που είχε κάποτε ο Άρης, βασιζόμενοι σε γνωστά ποσοστά απώλειας ύδατος στο διάστημα.

mars-rover-curiosity-lake

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις το 13% της αρχικής ποσότητας νερού παραμένει στους παγωμένους πόλους του Άρη. Οι επιστήμονες εξέφρασαν, εξάλλου, την εκτίμηση ότι πριν από 4,3 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης είχε αρκετό νερό για έναν ωκεανό, ο οποίος καταλάμβανε το 19% της συνολικής επιφάνειάς του και έφτανε σε βάθος σε ορισμένα σημεία έως και 1.600 μέτρα.

Τα βίντεο της NASA έδειξαν ότι ο ωκεανός του Άρη ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ο οποίος καλύπτει το 17% της συνολικής επιφάνειας της Γης. Το σκάφος της NASA, το Curiosity, είχε καταγράψει πρόσφατα στοιχεία του πλανήτη, τα οποία διαμορφώθηκαν από υδάτινα ρεύματα και λίμνες. Η ύπαρξη ωκεανών στον Άρη υποδεικνύει ότι ο πλανήτης ενδεχομένως να υπήρξε πιο φιλόξενος για την ανάπτυξη έμβιων οργανισμών, σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

«Με τον Άρη να χάνει τόσο πολύ νερό, ο πλανήτης ήταν πιθανό να υπήρξε υγρός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα, γεγονός που συνεπάγεται ενδεχομένως ότι θα μπορούσε να ήταν κατοικήσιμος», δήλωσε ο Μάικλ Μούμα, ηγετικό στέλεχος του Ινστιτούτου Goddard.

Πληροφορίες από το nasa.com, sciencemag.org και tvxs.gr

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*Barf