Ημ/νια Δημοσίευσης: Δε 7 Απρ 2014

Φόρος 1.209 € σε όποιον άνεργο πήρε από 385 € μέσω Voucher (κατάρτισης) το 2013

success_story_3

Προμελετημένο «έγκλημα» σε βάρος περίπου 50.000 ανέργων θυμίζει ο άγριος τρόπος με τον οποίο θα φορολογηθούν φέτος, για τα εισοδήματα τα οποία αποκόμισαν πέρυσι από σεμινάρια κατάρτισης! Σύμφωνα με καταγγελίες λογιστών, ακόμη και όσοι έλαβαν μόλις 385 ευρώ το μήνα, μικτά, από συμμετοχή σε προγράμματα «Voucher» θα κληθούν να καταβάλλουν φόρο της τάξης των 1.209 ευρώ!

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η ηγεσία του Συλλόγου Λογιστών του νομού Αχαΐας. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής του προέδρου του Συλλόγου, Ιωάννη Βάρδα, προς το υπουργείο Οικονομικών και τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με την φορολόγηση των εισοδημάτων από σεμινάρια που παρακολούθησαν οι άνεργοι την χρήση 2013, επισημαίνεται ότι στην εκκαθάριση του οικονομικού έτους 2014 το υπουργείο στην ουσία, ζητά την επιστροφή τους στο τριπλάσιο και παραπάνω!

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι είναι εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα όταν ο φορολογούμενος δεν έχει άλλο εισόδημα η φορολογία επιβάλλεται στα τεκμήρια διαβίωσης (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.) και όταν αυτά δεν υπάρχουν στο ατομικό τεκμήριο διαβίωσης (3.000 €). Αποτέλεσμα αυτού είναι για άνεργο ο οποίος δεν έχει τεκμήρια από περιουσιακά στοιχεία να φορολογείται στο ατομικό τεκμήριο διαβίωσης 3.000 € και με συντελεστή 26% που σημαίνει ότι θα πληρώσει 780 € φόρο και επιπλέον προκαταβολή 55% δηλαδή συνολικά 1.209 €. «Δηλαδή για επιδότηση του ανέργου 385 € (μικτά) ο φόρος που θα πληρωθεί θα είναι 1.209 €» αναφέρει στην επιστολή του προς Στουρνάρα ο κ. Βάρδας.

«Χωρίς καμία άλλη αναβολή θα πρέπει να τροποποιήσετε άμεσα τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ούτως ώστε το εισόδημα από τα σεμινάρια Οικονομικού έτους 2014 να φορολογείται σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με την κλίμακα των μισθωτών και να έχει την μείωση των 2.100 €» καταλήγει η ανακοίνωση – «βόμβα» του Συλλόγου Λογιστών Νομού Αχαΐας. Ο κ. Βάρδας επισήμανε στο «nez.gr» ότι εάν η φορολόγηση δεν αλλάξει, τότε χιλιάδες άνεργοι θα κληθούν να αποδώσουν φόρο τον οποίο αδυνατούν να καλυψουν.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*