Ημ/νια Δημοσίευσης: Τρ 17 Ιουν 2014

Ερχονται κατασχέσεις, χωρίς προειδοποίηση, για 600.000 οφειλέτες ΙΚΑ κ΄ ΟΑΕΕ

exosi2

Τον κίνδυνο να βρουν άδειους τους λογαριασμούς τους, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προειδοποίηση, αντιμετωπίζουν πλέον περίπου 600.000 οφειλέτες του δημοσίου, του ΙΚΑ, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων.

Με βάση την αμετάκλητη απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το Δημόσιο (όπως οι ΔΟΥ καιτα ασφαλιστικά ταμεία) μπορούν να προβαίνουν, εάν υπάρχουν οφειλές, σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες (όπως συντάξεις και μισθούς) χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο οφειλέτης, έτσι ώστε να μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια ή να πάει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το χρέος του. Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται ότι με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ και του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας οργανώνεται ένα «συνεκτικό σύστημα εισπράξεως δημοσίων εσόδων, με σκοπό το μεν να καθίσταται δυνατή και να μη ματαιώνεται η, συνταγματικώς άλλωστε επιβαλλομένη (άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος), είσπραξη των χρεών προς το Δημόσιο, με παράλληλη, όμως, έγκαιρη ενημέρωση του οφειλέτη του Δημοσίου, ο οποίος δύναται να ασκεί επικαίρως τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που του παρέχει ο νόμος».

«Ο οφειλέτης γνωρίζει ευθέως πότε το βεβαιωμένο χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο» τονίζεται στην απόφαση του ΣτΕ, καθώς και ότι «από την επόμενη της ημέρας κατά την οποία το χρέος κατέστη ληξιπρόθεσμο, είναι δυνατή η λήψη σε βάρος του αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη του χρέους». Ο οφειλέτης –συνεχίζει- μπορεί να προσφύγει δικαστικώς, με τη διεξαγωγή διαγνωστικής δίκης ενώ έχει, παράλληλα, πληροφορηθεί το χρέος του. Στην περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής, τόε συντάσσεται το κατασχετήριο το οποίο δεν κοινοποιείται στον οφειλέτη, παρά μόνο στην τράπεζα, σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ.

«Η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη οφείλεται στον προφανή λόγο ότι, αν αυτός επληροφορείτο την επικειμένη λήψη του μέτρου, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο (όπως, τράπεζα) τα οφειλόμενα σ” αυτόν χρήματα ή απαιτήσεις ή θα ανελάμβανε τα εις χείρας τρίτου κινητά του, με συνέπεια, βεβαίως, να καθίσταται αδύνατη η εξ αυτών ικανοποίηση της αξιώσεως του Δημοσίου», επισημαίνεται στην ίδια απόφαση.

exosi4

Ποιοι κινδυνεύουν

Πλέον, στο «στόχαστρο» μπαίνουν ακόμη περισσότερο οι περίπου 300.000 οφειλέτες του ΙΚΑ καθώς και οι περίπου 278.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες και καταστηματάρχες με χρέη προς τον ΟΑΕΕ.

Επισημαίνεται ότι, πέρυσι το Μάρτιο, η πενταμελής σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ, στη βάση απόφασης του 2012, είχε κρίνει ότι δεν μπορούν το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να προβαίνουν σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών, εάν προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος.

Όμως, η νέα απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με άλλο πρόεδρο, έκρινε φέτος διαφορετικά… Οσο και αν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι επικείμενες κατασχέσεις, χωρίς προειδοποίηση, δεν αφορούν μικροκαταθέτες, το βέβαιο είναι ότι από εδώ και στο εξής πολλοί περισσότεροι πολίτες σε σχέση με τους αμέσους πρηγούμενους μήνες, θα «δουν» όσα, λιγοστά χρήματα τους έχουν απομείνει, να «εξαφανίζονται» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Το «ακατάσχετο»

Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ποσά έως 1.500 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς προστατεύονται. Όμως, όσοι έχουν χρέη προς το δημόσιο και καταθετικούς λογαριασμούς θα πρέπει να δηλώσουν στην τράπεζα αυτόν στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη τους, για να προστατεύσουν έστω αυτό το ελάχιστο ποσό.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*