Ημ/νια Δημοσίευσης: Σα 30 Μαρ 2013

Οι επιπτώσεις από τη νέα πενθήμερη παράταση των περιορισμών για τις κυπριακές τράπεζες

medium_2465260746

   Για άλλες πέντε μέρες, δηλαδή έως τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε, χθες, από τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

   Ετσι, επιβεβαιώνονται τόσο τις εκτιμήσεις του «Nez”, όσο και των δεκάδων αναλυτών οι οποίοι θεωρούν δεδομένο ότι τα κυπριακά χρηματοπισττικά ιδρύματα και τα υποκαταστήματα άλλων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη Μεγαλόνησο, θα συνεχίζουν να λειτουργούν για πολύ ακόμη καιρό «λαβωμένα», με δυσβάστακτες συνέπειες για την αγορά και την κοινωνία του νησιού.

   Η λειτουργία όλων των τραπεζών στην Κύπρο υπό τους ισχύοντες περιοριστικούς όρους σημαίνει ότι:

1)    Περίπου 390.000 εργαζόμενοι θα λάβουν με σημαντική καθυστέρηση, άγνωστο πόσο, να λάβουν τους μισθούς τους. Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι θα πάρουν στην καλύτερη περίπτωση ένα μέρος του μισθού τους.

2)    Από γκισέ και τα ΑΤΜ όλων των τραπεζών της χώρας δεν μπορούν να γίνονται αναλήψεις άνω των 300 ευρώ την ημέρα ανά άτομο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών που διαθέτει,

3)    Η χρήση «πλαστικού χρήματος» είναι απαγορευμένη,

4)    Χιλιάδες επιχειρηματίες και ιδιώτες θα δουν τις καταθέσεις τους, άνω των 100.000 ευρώ, στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή να είναι «κουρεμένες» κατά 30% έως 40% στην καλύτερη περίπτωση (ειδικά όσοι είναι στη Λαϊκή θα βρουν μόλις 100.000 ευρώ – το υπόλοιπο ποσό θα διευθετηθεί μετά το πέρας της εκκαθάρισης της, δηλαδή μετά από 2 με 3 χρόνια) και

5)    Τα γκισέ μένουν ανοικτά, με την αστυνομία να περιφρουρεί διαρκώς έξω από αυτά, μόνο έξι ώρες την ημέρα.

   Ποιοι είναι οι ισχύοντες περιοριστικοί όροι

   Οι βασικοί άξονες του Προεδρικού Διατάγματος για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου από σήμερα και για 4 ημέρες έχουν ως εξής:

 * Απαγορεύεται κάθε πληρωμή χωρίς μετρητά ή και μεταφορά χρημάτων εκτός της κυπριακής Δημοκρατίας.

 * Επίσης, απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης.

 * Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές και για εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς α” βαθμού προσώπων οι οποίοι κατοικούν στη Δημοκρατία, χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο

 * Δεν επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.

 * Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

 * Δεν επιτρέπεται σε κανένα πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που επιχειρούν να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα.

 * Το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών δεν δύναται να υπερβαίνει τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα. Όλες οι αναλήψεις μετρητών (ήτοι οι αναλήψεις μέσω χρεωστικής ή και προπληρωμένης κάρτας, οι αναλήψεις από ταμείο πιστωτικού ιδρύματος, καθώς και οι αναλήψεις μέσω πιστωτικής κάρτας έναντι του υπολοίπου λογαριασμού όψεως/τρεχούμενου) υπολογίζονται συνολικά ανά πρόσωπο για το σύνολο των λογαριασμών που διαθέτει σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα: Νοείται ότι οποιοδήποτε ποσό από το μέγιστο επιτρεπόμενο ημερήσιο ποσό ανάληψης μετρητών, το οποίο δεν αποσύρεται από τον δικαιούχο κατά την ημέρα στην οποία το εν λόγω μέγιστο ποσό ανάληψης εφαρμόζεται, δύναται να αποσυρθεί ανά πάσα στιγμή αργότερα.

   Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*