Ημ/νια Δημοσίευσης: Πα 11 Απρ 2014

Επιστήμονες «αναγέννησαν» αδένα για πρώτη φορά σε ζωντανό οργανισμό

scientists_cells

Ένα μεγάλο επίτευγμα στην αναγεννητική ιατρική πέτυχαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που κατάφεραν να αποκαταστήσουν πλήρως ένα όργανο για πρώτη φορά σε ζωντανό πειραματόζωο.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες δημιούργησαν εκ νέου τον θύμο αδένα σε πολύ ηλικιωμένα, γενετικά μεταλλαγμένα ποντίκια, ενεργοποιώντας τον φυσικό μηχανισμό που σταματά να λειτουργεί με την πάροδο του χρόνου και αδρανοποιεί το όργανο.

Ο θύμος αδένας βρίσκεται κάτω από τον λαιμό. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος στο οποίο ωριμάζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα τα οποία πρώτα αναλαμβάνουν το έργο της αντιμετώπισης των διαφόρων «εισβολέων» του οργανισμού.

Το πρόβλημα είναι ότι ο θύμος αδένας είναι το πρώτο όργανο που «γερνά» στον ανθρώπινο οργανισμό και στη σταδιακή συρρίκνωσή του οφείλεται το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ευάλωτο με το γήρας.

Ο αναγεννημένος θύμος είχε την ίδια δομή, γενετική σύνθεση, αλλά και λειτουργικότητα με τον αντίστοιχο ενός νεαρού ποντικού, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μάλιστα, ο νέος θύμος αδένας των ηλικιωμένων ποντικιών παρήγαγε περισσότερα Τ-λεμφοκύτταρα και είχε μέγεθος διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνον των ηλικιωμένων ποντικιών που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

«Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι η στόχευση του ίδιου “μονοπατιού” στους ανθρώπους μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του θύμου αδένα και τελικώς τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε άτομα με καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα» ανέφεραν οι ερευνητές, σύμφωνα με το econews.gr.

thymos_adenas

Σημειώνεται ωστόσο, ότι δεν εξακριβώθηκε εάν η αυξημένη παραγωγή Τ-κυττάρων συνδυάστηκε με ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού στα ποντίκια. Προτού, βέβαια, η τεχνική δοκιμαστεί στον άνθρωπο, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερα πειράματα σε ζώα ώστε να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία αναγέννησης είναι πλήρως ελεγχόμενη.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*