Ημ/νια Δημοσίευσης: Πα 14 Μαρ 2014

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που «ξεπλένει» την τρόικα – SOS μόνο για ανεργία

TROIKA-e1372885225410

Σε «πλυντήριο ξεπλύματος» των αμαρτιών της τρόικας μετέτρεψαν σε μεγάλο βαθμό την έκθεση η οποία αποτελείται από δύο ψηφίσματα τα οποία κρίνουν τις ημέρες και τα έργα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στις χώρες της Ευρώπης στις οποίες εφαρμόστηκαν –ή/και συνεχίζονται να υλοποιούνται- μνημόνια.

Συγκεκριμένα, με το ένα από τα δύο ψηφίσματα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, όπως αυτά στηρίχθηκαν και εγκρίθηκαν, τουλάχιστον ως προς το μέρος της παροχής «προστασίας» προς τους τροϊκανούς από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (συμμετέχουν τα κόμματα της Μέρκελ και του Σαμαρά, για παράδειγμα), το Σοσιαλιστικό και τους Φιλελεύθερους (μοναδική «παραφωνία» ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Πουπάκης ο οποίος φαίνεται ότι απομακρύνει οριστικά εαυτόν από τη Συγγρού) στηρίζεται η άποψη ότι η «τρόικα βοήθησε τις 4 χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο) να εξέλθουν από την κρίση και να αποφύγουν τα χειρότερα»! Φυσικά, ακόμη και αυτή η συγκάλυψη δεν θα μπορούσε να «βάλει κάτω από το χαλί» τις δραματικές επιπτώσεις στα κοινωνικά σύνολα αυτών των χωρών, με την ανεργία και τη φτώχεια να έχει χτυπήσει «κόκκινο».

strasvourgo

Δύο ψηφίσματα – δύο «στρατόπεδα»

Πιο αναλυτικά, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τα δύο ψηφίσματα την περασμένη Πέμπτη. Το πρώτο, που συντάχθηκε από τον Othmar Karas (ΕΛΚ, Αυστρία) και τον Liem Hoang – Ngoc (Σοσιαλιστές, Γαλλία), περιλαμβάνει τα πορίσματα της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής που διερεύνησε το ρόλο και τις εργασίες της Τρόικας όσον αφορά τις χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα προσαρμογής (εγκρίθηκε με 448 ψήφους υπέρ, 140 κατά και 27 αποχές).

Το δεύτερο, που αφορά τις πτυχές της απασχόλησης και τις κοινωνικές πτυχές του ρόλου και των εργασιών της Τρόικας και που συνέταξε ο Alejandro Cercas (Σοσιαλιστές, Ισπανία) εκ μέρους της κοινοβουλευτικής επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 63 αποχές.

Με το ψήφισμα σχετικά με τη διερευνητική έκθεση για τον ρόλο και τις εργασίες της τρόικας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η χρηματοδοτική συνδρομή πέτυχε βραχυπρόθεσμα τον στόχο της αποφυγής μιας ανεξέλεγκτης αδυναμίας εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους που θα επέφερε εξαιρετικά σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οι οποίες πιθανώς θα ήταν χειρότερες από τις σημερινές». Αναγνωρίζει ότι η τεράστια πρόκληση την οποία αντιμετώπισε η Τρόικα καθώς εντεινόταν η κρίση ήταν «πρωτοφανής». Ταυτόχρονα, αποδοκιμάζει το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ παρουσιάζονται ως ο αποδιοπομπαίος τράγος για τις αρνητικές επιπτώσεις στο πλαίσιο της μακροοικονομικής προσαρμογής των κρατών – μελών, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών είναι εκείνοι που φέρουν την πολιτική ευθύνη για την Τρόικα και τις εργασίες της.

Το πορτρέτο της Τρόικας δεν είναι κολακευτικό, σύμφωνα με τα πορίσματα της διερευνητικής έκθεσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «σημειώνει με ανησυχία ότι η Τρόικα απαρτίζεται από τρία ανεξάρτητα θεσμικά όργανα που έχουν άνιση κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ τους, σε συνδυασμό με διαφορετική αποστολή, καθώς και δομές διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων με διαφορετικά επίπεδα λογοδοσίας, και ότι το γεγονός αυτό οδήγησε σε έλλειψη κατάλληλου ελέγχου και δημοκρατικής λογοδοσίας της Τρόικας στο σύνολό της». Τα εθνικά κοινοβούλια ήταν πολύ συχνά ανίσχυρα να κάνουν οτιδήποτε.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές κατηγορούν τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της δομής της Ευρωομάδας, ότι απέτυχαν να δώσουν σαφείς και συνεκτικές πολιτικές κατευθύνσεις στην Επιτροπή όσον αφορά τους στόχους που ζητήθηκε από τις τέσσερις χώρες να πετύχουν σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας.

«Καταστρέψατε» τον κοινωνικό ιστό των υπό μνημονιακή κατοχή χωρών

Στο ψήφισμα σχετικά με τις πτυχές της απασχόλησης και τις κοινωνικές πτυχές του ρόλου και των εργασιών της Τρόικας, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι όροι που επιβλήθηκαν για τη χρηματοδοτική συνδρομή έθεσαν σε κίνδυνο τους κοινωνικούς στόχους της ΕΕ. Τα μέτρα ήταν «ιδιαίτερα επαχθή», καθώς έπρεπε να υλοποιηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και δεν διενεργήθηκαν κατάλληλες αξιολογήσεις του αντίκτυπου σε διάφορες ομάδες της κοινωνίας.

Τα ποσοστά ανεργίας έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα στους νέους, τους οποίους οδηγεί συχνά στη μετανάστευση, και πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Τα ποσοστά της φτώχειας έχουν επίσης αυξηθεί, ακόμη και στη μεσαία τάξη.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*