Ημ/νια Δημοσίευσης: Δε 10 Μαρ 2014

Τρόικα και διαπλοκή θέλουν κατάργηση απεργιών και «πάγωμα» τριετιών

anergia9

Η δουλική συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι των δανειστών αποθρασύνει την τρόικα, που βάζει συνεχώς νέες προκλητικές απαιτήσεις στο τραπέζι, με σκοπό να ισοπεδώσει και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα στην χώρα. Και, βέβαια, πλέον έχει γίνει γνωστή η μέθοδος της τρόικας να εμφανίζει ένα θέμα για να το περάσει σε επόμενη φάση.

Έτσι, μετά το σχέδιο για ομαδικές απολύσεις η τρόικα –ενδεχομένως μετά από παρακίνηση κυβερνητικών στελεχών και εργοδοτικών φορέων- θέτει θέμα απαγόρευσης απεργιών, θέσπισης ανταπεργιών και «παγώματος» των τριετιών.

Η τρόικα ουσιαστικά απαιτεί τη νομοθετική κατάργηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού και τη νεκρανάσταση αντεργατικών νόμων (νόμος 330/1976, άρθρο 4 νόμου 1365/1983)

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η τρόικα υπέδειξε στην κυβέρνηση την ανάγκη να θεσμοθετήσει την απόλυτη πλειοψηφία στις απεργίες, να καθιερώσει το lock out και να παγώσει την ωρίμανση με τις τριετίες μετά το 2017.

Αν και δεν έθεσε τα ζητήματα αυτά ως απαίτηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αλλά ως υπόδειξη, προκειμένου να συγκλίνει η Ελλάδα με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως υποστήριξε, οι ιδέες αυτές δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία κινείται. 

Επιπλέον, οι τροϊκανοί φέρονται να επιμένουν στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. Οι εργοδοτικές εισφορές είναι προαποφασισμένο να μειωθούν περαιτέρω κατά 3,9% (γεγονός που θα προκαλέσει περικοπή επιδομάτων του ΟΑΕΔ) και οι ομαδικές απολύσεις από τον ιδιωτικό τομέα θα γίνονται χωρίς να υπάρχει πολιτικό «κόλλημα», δηλαδή χωρίς να απαιτείται η υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Εργασίας ή του αρμόδιου, ανάλογα την έδρα της επιχείρησης, Περιφερειάρχη.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*