Ημ/νια Δημοσίευσης: Δε 10 Μαρ 2014

Τι «κρύβεται» πίσω από τις παραιτήσεις 8 στελεχών του Κέντρου Φορολόγησης Πλούτου

stournaras

Απορίες και ερωτήματα τα οποία αναζητούν απαντήσεις από τους αρμοδίους δημιουργεί η –επιβεβαιωμένα- ταυτόχρονη, αιφνίδια παραίτηση οκτώ υψηλόβαθμων στελεχών, δηλαδή του υποδιευθυντή και επτά από τους, συνολικά, δέκα προϊσταμένους ελέγχου του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) που συνέβη την Παρασκευή. Είχε προηγηθεί, σημειωτέον, στις 11 Φεβρουαρίου 2014 η αποχώρηση του διευθυντή του κέντρου που χειρίζεται τις υποθέσεις ελέγχου των εμβασμάτων και των offshore.

Το πρωτοφανές αυτό γεγονός δεν είναι υπηρεσιακό ζήτημα. «Δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα, καθώς η εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία από τους ελέγχους και την πολυαναμενόμενη πάταξη της φοροδιαφυγής θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ώστε να ελαφρυνθούν από τα βάρη τα συνήθη υποζύγια και να γιατρευτεί το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών με την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης», αναφέρεται σε δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γελαλή. ο οποίος καλεί τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να εξηγήσει δημόσια τους λόγους που οδήγησαν σε αυτές τις περίεργες, από το γεγονός και μόνο ότι υποβλήθηκαν ταυτόχρονα, παραιτήσεις των μεγαλοστελεχών της εφορίας.

siriza_gelalis

Σύμφωνα με τον βουλευτή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό ήδη έχουν γίνει οι εξής ενέργειες:

1) Στις 11 Φεβρουαρίου κατατέθηκε ερώτηση με την οποία καταγγέλθηκε η διάλυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και η πρόθεση της ιεραρχίας του Υπουργείου Οικονομικών για διενέργεια «εξπρές» φορολογικών ελέγχων από το ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π.).

2) Εγινε αναφορά, επίσης, στις παραιτήσεις των δύο διευθυντών (Δ.Ε.Κ. Αθηνών και ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π.) από τις τρείς νευραλγικές ελεγκτικές υπηρεσίες μέσα σε διάστημα ενός μήνα και την αδρανοποίηση των έλεγχων από το Δ.Ε.Κ. Αθηνών (Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο) λόγω της επικείμενης διάλυσης του, η οποία ενώ ανακοινώθηκε επίσημα, ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

3) Επανειλημμένα έχει καταγγελθεί και η υποστελέχωση του ΣΔΟΕ, που καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση σημαντικού αριθμού ελέγχων από τις χιλιάδες σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής που είναι στην αρμοδιότητα του, όπως η λίστα Λαγκάρντ και πρόσφατα η λίστα Νικολούδη. Σε αυτές τις καταγγελίες η κυβέρνηση απάντησε με την διάσπαση του ΣΔΟΕ σε δύο κομμάτια, την υποβάθμιση του δηλαδή…

«Ο Υπουργός Οικονομικών οφείλει να απαντήσει άμεσα στο ερώτημα γιατί παραιτήθηκαν οι παραπάνω και να διασαφηνίσει τις προθέσεις τις κυβέρνησης αναφορικά με την συνεχιζόμενη διάλυση του φορολογικού μηχανισμού και μάλιστα των πιο ευαίσθητων υπηρεσιών (ΣΔΟΕ, ΚΕΦΟΜΕΠ) που ασχολούνται με τον έλεγχο φυσικών προσώπων που εμφάνισαν αδικαιολόγητο πλουτισμό» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*