Ημ/νια Δημοσίευσης: Πα 7 Φεβ 2014

Βιονικό χέρι «χάρισε» την αφή για πρώτη φορά σε ασθενή [video]

vioniko_xeri

Ένα βιονικό χέρι, το οποίο αποκαθιστά την αίσθηση της αφής σε ανθρώπους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, ανέπτυξαν Ιταλοί, Ελβετοί, Γερμανοί, Βρετανοί και Δανοί ερευνητές.

Το βιονικό χέρι τοποθετήθηκε δοκιμαστικά για έναν μήνα στον 36χρονο Dennis Aabo Sorensen, ο οποίος έχασε το αριστερό του χέρι πριν σχεδόν μια δεκαετία, όταν εξερράγησαν τα πυροτεχνήματα που κρατούσε.

Η πρωτότυπη συσκευή, που καλωδιώθηκε στα νεύρα του αριστερού χεριού του 36χρονου, θολώνει τα όρια μεταξύ ανθρώπινου σώματος και μηχανής, με τους επιστήμονες να εκφράζουν την εκτίμηση ότι μια μέρα θα φέρει επανάσταση στη ζωή πολλών ανθρώπων που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.

Όπως τόνισε ο 36χρονος άνδρας μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής, με το βιονικό χέρι μπορούσε να αισθανθεί το σχήμα και την υφή των αντικειμένων.

«Όταν κρατούσα ένα αντικείμενο μπορούσα να αισθανθώ αν ήταν μαλακό ή σκληρό, στρογγυλό ή τετράγωνο. Αισθανόμουν πράγματα που δεν είχα αισθανθεί για εννιά ολόκληρα χρόνια», τόνισε.

«Ήμουν κάτι περισσότερο από χαρούμενος που συμμετείχα στις κλινικές δοκιμές, όχι μόνο για εμένα αλλά για να βοηθήσω και άλλα άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό», δήλωσε ο κ. Sorensen, σύμφωνα με το econews.gr.

Το ρομποτικό χέρι, που τοποθετήθηκε στον 36χρονο τον Ιανουάριο του 2013 στο νοσοκομείο Γκεμέλι της Ρώμης, ανιχνεύει πληροφορίες σχετικά με την αφή χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά σήματα τα οποία αποστέλλουν τεχνητοί τένοντες, που ελέγχουν την κίνηση των δακτύλων.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά στη νευρο-προσθετική που η αισθητήρια ανατροφοδότηση αποκαταστάθηκε και χρησιμοποιήθηκε σε ζωντανό χρόνο από άτομο που έχει υποστεί ακρωτηριασμό ώστε το άτομο αυτό να ελέγξει ένα τεχνητό μέλος», δήλωσε ο Δρ. Silvestro Micera από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης στην Ελβετία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Lifehand 2, δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πρωτότυπο που ανέπτυξαν είναι η απαρχή για ένα πραγματικό βιονικό χέρι το οποίο θα αισθάνεται και θα κινείται.

Δείτε το βίντεο

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*