Ημ/νια Δημοσίευσης: Δε 3 Φεβ 2014

Νγκοκ: Ποιοι ήθελαν να κλείσει η έρευνα της τρόικας πριν την επίσκεψη στην Αθήνα

liem_houng_gong3

Οσμή πολιτικού ευρώ – «σκανδάλου»αρχίζει να αποπνέει πάνω από τις ημέρες και τα έργα της τρόικας στις αδύναμα οικονομικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και δη στην Ελλάδα που δέχθηκε τα πιο σκληρά μέτρα από όλα τα υπόλοιπα κράτη – «θύματα» των μνημονίων.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μέσα από τη συνέντευξη του Γάλλου Ευρωσοσιαλιστή Λίεμ Χοάνγκ Νγκοκ στην εφημερίδα «Αυγή» και στον κ. Γιάννη Αγουρίδη. Ο Λ. Χ. Νγκοκ είναι ο άνθρωπος που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του την περασμένη εβδομάδα, όταν δεν δίστασε να αποδείξει με ντοκουμέντα ότι ο συνάδελφος του Οτμαρ Κάρας (πρόεδρος της Επιτροπής που εξετάζει το ρόλο της τρόικας και… ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού ΚόμματοςΕΛΚ, όπου ανήκουν και τα κόμματα της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σαμαρά) έλεγε παιδαριώδη ψέματα ισχυριζόμενος -λίγες ώρες πριν- ότι ο κ. Τσίπρας δεν του είχε υποβάλει καμιά πρόταση κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Ο Λίεμ Χοάνγκ Νγκοκ προχώρησε σε αποκαλυπτικές δηλώσεις σε σχέση με το ρόλο της τρόικας αλλά και των ιθυνόντων νοών που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία της. Οι απαντήσεις του χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής:

1) «Προσωπικά θα ήθελα να στέλναμε (ως αρμόδια Επιτροπή) το ερωτηματολόγιο (για την τρόικα) σε περισσότερα άτομα, όπως σε πρωθυπουργούς, κάτι το οποίο απορρίφθηκε από τους συντηρητικούς στην εξεταστική επιτροπή» (σε αυτή που είναι με τον κ. Κάρας και στόχο έχει τη διερεύνυση των ημερών και των έργων της τρόικας).

2) Για την συζήτηση που είχαν κατά τη συνάντηση τους με τον κ. Σαμαρά: «Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είναι πολύ έμπειρος πολιτικός, ο οποίος ξέρει πως οι καθημερινές κουβέντες είναι σημαντικές στην πολιτική. Όμως, δεν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ουσία των πολιτικών».

3) Στο ερώτημα αν έδωσε προτάσεις ο κ. Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τους κ.κ. Οτμαρ και τον ίδιο, στις Βρυξέλλες: «Ο Αλέξης Τσίπρας συνεισέφερε σημαντικά στην έρευνά μας και λυπάμαι που ο συνεισηγητής μου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (σ.σ.: Ότμαρ Κάρας) αρνήθηκε να το αναγνωρίσει. Το ΕΛΚ μπορεί να διαφωνήσει με την ανάλυση και τις προτάσεις που έγιναν, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως δεν «έπεσαν» προτάσεις στο τραπέζι».

4) «Σε ό,τι με αφορά, όντας υποστηρικτής της κεϋνσιανής οικονομίας, των προοδευτικών κοινωνικών πολιτικών και της δημοκρατίας στην Ευρώπη, βλέπω μεγάλη σύγκλιση μεταξύ της σκέψης και των αξιών μου και εκείνων που αναπτύσσονται από τον Αλέξη Τσίπρα».

5) Για το ρόλο της τρόικας: «Η τρόικα απέτυχε να λάβει υπόψη ότι οι πολιτικές της αφορούν ανθρώπους… Η καταστροφή των κοινωνιών, ο αντίκτυπος στην υγεία των λαών και η βία που προέρχεται από την αυστηρότητα… Κανένας από αυτούς δεν εμφανίζεται στα στατιστικά διαγράμματα της τρόικας».

6) Για το ελληνικό χρέος: «χρειαζόμαστε νέες πολιτικές και νέα συνεργασία … και βασισμένη σε πραγματική οικονομική προσέγγιση, όπως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που «κατέχουν» η ΕΚΤ και το EFSF».

7) Για το ρόλο των Βρυξελλών: «Οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι έχουν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και είναι πολύ απρόθυμοι να «εξετάσουν» την τρόικα, επειδή οι πολιτικές της -φιλελευθεροποίηση, αυστηρότητα, περικοπές μισθών- είναι απολύτως ίδιες με το «εγχειρίδιο» των συντηρητικών και των φιλελευθέρων … Τελικά… ενέδωσαν, αλλά μας πήρε χρόνια για να τους αναγκάσουμε».

8) Προσπάθεια να κλείσει (!) η έρευνα για την τρόικα: «Πάντως και τώρα κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την έρευνα. Για παράδειγμα το ΕΛΚ θέλησε αρχικά να «κλείσει» την προθεσμία για τροποποίηση της έκθεσής μας προτού να επισκεφθούμε την Ελλάδα»!

Περισσότερα: www.left.gr.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*