Ημ/νια Δημοσίευσης: Δε 23 Δεκ 2013

Η Κίνα κατέκτησε τη… Σελήνη! – Δείτε το video

china_moon

Συμπληρώθηκαν 37 ολόκληρα χρόνια από τότε που το σοβιετικό διαστημικό σκάφος «Luna 24» προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης -η πρώτη, ιστορική προσσελήνωση συνέβη το 1972, με το αμερικανικό, επανδρωμένο σκάφος «Apollo 17».

Πλέον, ήρθε η σειρά για την Κίνα να πάρει τα «ηνία» της… επιτυχημένης προσσελήνωσης, αφού το περασμένο Σάββατο το κινεζικό διαστημικό σκάφος «Chang’e 3» κατάφερε να «πατήσει» στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Συγκεκριμένα, το κινεζικό διαστημικό σκάφος, που μεταφέρει μέσα σε μία πυραυλάκατο το εξάτροχο ρομπότ «Yutu» («Λαγός από νεφρίτη»), προσσεληνώθηκε στην περιοχή του κρατήρα του «Κόλπου της Ίριδος», προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για την ανάλυση του εδάφους, να χαρτογραφήσει την περιοχή της προσσελήνωσης καθώς και να πραγματοποιήσει αστρονομικές παρατηρήσεις, χρησιμοποιώντας ένα οπτικό τηλεσκόπιο και υπεριώδεις κάμερες.

Το 2007, η Κίνα είχε πραγματοποιήσει την εκτόξευση του «Chang’e 1», το οποίο σε 16 μήνες δημιούργησε έναν τρισδιάστατο χάρτη της Σελήνης, ενώ το 2010 είχε αποσταλεί μια κινεζική συσκευή με φωτογραφικό εξοπλισμό.

Η αποστολή «Chang’e-3» θεωρείται ένα ακόμα βήμα για μια επανδρωμένη κινεζική αποστολή στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία. Νωρίτερα, μέχρι το 2020, προγραμματίζεται να έχει συναρμολογηθεί και ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.

Δείτε το βίντεο

Στο 12:00 μπορείτε να παρακολουθήσετε την στιγμή της προσσελήνωσης

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*