Ημ/νια Δημοσίευσης: Πε 5 Δεκ 2013

Πώς ζει… κύριοι υπουργοί ένας εργαζόμενος με 400 ευρώ: «Χορταίνω με τοστ»

apognosi2

Στην Ελλάδα των μνημονίων, της τρόικας και των κυβερνήσεων που αποδέχονται χωρίς δεύτερη κουβέντα οιοδήποτε δηλητηριώδες για την κοινωνία μέτρο, οι περισσότεροι εργαζόμενοι ζουν πλέον με μηνιαίους μισθούς από 200 έως 800 ευρώ, και αυτούς όταν τους παίρνουν αφού στην πλειονότητα τους οι επιχειρήσεις πληρώνουν με καθυστέρηση από έναν μήνα έως και… πάνω από ένα χρόνο. Φυσικά, η κυβέρνηση θριαμβολογεί για το εικονικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Αλλά, αλήθεια, γιατί και οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας (γιατί όχι και όλοι) δεν επιβάλλουν στους εαυτούς τους να ζήσουν και αυτοί λίγους μήνες με ποσά από 200 έως 800 ευρώ (δεν λέμε με μηδενικά, όπως οι περισσότεροι άνεργοι); Εχουν αναρωτηθεί ποτέ, όταν συνήθως τόσα κοστίζει σε στελέχη της κυβέρνησης μια απλή βραδινή τους έξοδος;

Το «nez.gr» μεταφέρει στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη την απάντηση μας εργαζόμενης που αμείβεται με 430 ευρώ το μήνα, καθαρά, στο ερώτημα: «πώς μπορεί ένας άνθρωπος που εργάζεται (άρα έχει και έξοδα μετακίνησης) να ζει με του μισθούς που επέβαλαν καταργώντας τις συλλογικής συμβάσεις».

Πώς, λοιπόν, ζει κύριοι υπουργοί ένας τέτοιος εργαζόμενος; «Τρώγοντας τοστ!» όπως ενδεικτικά απαντά μια κοπέλα 23 ετών που δουλεύει με τέτοιο μηνιάτικο – «πείνας», σε ρεπορτάζ του «nez.gr» το οποίο δημοσιεύτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2013 και, σήμερα, καθίσταται επίκαιρο όσο ποτέ, με αφορμή τη γνωστοποίηση των στοιχείων της χαρτογράφησης που έγινε στην αγορά εργασίας από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση.

euro98

«3 με 4 εβδομάδες το μήνα δεν έχω λεφτά παρά μόνο για να φάω τοστ» (αναδημοσίευση ρεπορτάζ nez 2 Σεπτεμβρίου 2013)

«Ούτε 5 ευρώ την ημέρα δεν μου μένουν τις 3 από τις 4 εβδομάδες του μήνα και, έτσι, περνάω τρώγοντας μόνο… τοστ»! Αυτή την απάντηση – «σοκ» έδωσε στο «Nez.gr» νεαρή εργαζόμενη σε γνωστή αλυσίδα εστίασης γρήγορου φαγητού η οποία προσλήφθηκε τον Φεβρουάριο με το νέο, κατώτατο μισθό των 511 ευρώ το μήνα, μικτά, τον οποίο καθιέρωσε η κυβέρνηση Παπαδήμου, πέρυσι, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία, στη συνέχεια, η κυβέρνηση Σαμαρά «θωράκισε» επιτρέποντας την καθιέρωση των αμοιβών – «ρεγάλο» στο σύνολο της αγοράς εργασίας.

Η αμοιβή – «ρεγάλο» των 511 ευρώ το μήνα, μικτά (περίπου 430 ευρώ το μήνα καθαρά) είναι ο «εθνικός» κατώτατος μισθός στην Ελλάδα των μνημονίων και της τρόικας, για όσους εργαζομένους είναι κάτω των 25 ετών. Για τους μεγαλύτερους, το ελάχιστο μηνιάτικο ανέρχεται στα 580 ευρώ το μήνα, μικτά (περίπου 490 ευρώ καθαρά).

Συνολικά, μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 πραγματοποιήθηκαν 432.000 νέες προσλήψεις. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι «τυχεροί» προσληφθέντες αποδέχτηκαν αντί να είναι άνεργοι, να λαμβάνουν τους νέους κατώτατους μισθούς των 511 ή 586 ευρώ το μήνα, μικτά, ανάλογα της ηλικίας τους.

Πως, όμως, ζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που λαμβάνουν τους κατώτατους «μνημονιακούς» μισθούς; «Απλά, κάνει ότι ζει… Δεν ζει» αναφέρει στο «Nez.gr» μια από τις προσληφθείσες σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας με καφέδες και σνακς. Η Μ.Π. 23 ετών ένιωσε τυχερή όταν το Φεβρουάριο, μετά από πολύμηνη προσπάθεια, βρήκε θέση εργασίας στη συγκεκριμένη εταιρία. Όμως, στο τέλος του μήνα, η χαρά δεν ήταν ανάλογη…

Πόσα μένουν μετά τα «πάγια»

«Με τα χρήματα που παίρνω στο χέρι, περίπου 430 ευρώ από τα 511 ευρώ το μήνα μικτά, δεν μπορώ να ικανοποιήσω ούτε τις βασικές, καθημερινές ανάγκες» αναφέρει φέροντας στο προσκήνιο το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν χιλιάδες απασχολούμενοι στην Ελλάδα της ύφεσης και των Μνημονίων. «Και πώς να ζήσω όταν για τα ελάχιστα έξοδα φεύγει παραπάνω από το μισό μηνιάτικο» συνεχίσει και εξηγεί:

1) Από τα 430 ευρώ το μήνα, καθημερινά διαθέτει περίπου 5 ευρώ την ημέρα για να πάρει ένα σάντουιτς, έναν καφέ ή ένα αναψυκτικό και ένα μικρό μπουκάλι νερό. Μόνο για αυτά δίνει περίπου 125 ευρώ το μήνα.

2) Επιπλέον 45 ευρώ το μήνα δίνει για να έχει κάρτα απεριορίστων διαδρομών ούτως ώστε να μετακινείται προς και από τη δουλειά της (σύνολο 170 ευρώ).

3) Επίσης, 10 ευρώ το μήνα δίνει για το καρτοκινητό της (ποσό που ανεβάζει τα καθημερινά έξοδα στα 180 ευρώ το μήνα μηνιαίως).

«Αν τα βάλετε κάτω, μόνο εξαιτίας αυτών των εξόδων, μου απομένουν 250 από τα 430 ευρώ που λαμβάνω το μήνα για καθημερινή, τουλάχιστον οκτάωρη απασχόληση (συνήθως θα παραμείνω στη θέση μου μια ακόμη ώρα την ημέρα)» συνεχίζει η Μ.Π η οποία έχει και την… ατυχία να μην μένει με τους γονείς της, αλλά να νοικιάζει ένα πολύ μικρό διαμέρισμα σε λαϊκή περιοχή της Αθήνας, συγκατοικώντας με φίλη της. Η 23χρονη εισφέρει λοιπόν το μισό από το μηνιαίο ενοίκιο, δηλαδή δίνει άλλα 150 ευρώ! Ετσι, της απομένουν μόλις 150 ευρώ το μήνα, δηλαδή 5 ευρώ την ημέρα.

«Και πως ζεις με 5 ευρώ την ημέρα; Τι κάνεις;». Η απάντηση της 23χρονης ήταν αφοπλιστική: «Τις 3 από τις 4 εβδομάδες το μήνα τη βγάζω με σάντουιτς το πρωί στη δουλειά και με… τοστ το βράδυ στο σπίτι. Δεν φτάνει για οτιδήποτε άλλο ο μισθός. Αντε να πάω και κάποιο σινεμά αν έχω περιορίσει ακόμη και τα τοστ» τονίζει η Μ.Π. αποδίδοντας ανάγλυφα τα δεδομένα τα οποία διαμόρφωσαν κυβέρνηση και τρόικα για χιλιάδες νέους αλλά και μεγαλύτερους ηλικιακά απασχολουμένους, με τις μνημονιακές αμοιβές – «ρεγάλο».

«Λαϊκίστικη προσέγγιση» για την κυβέρνηση

Όμως, η… προσέγγιση αυτή για τους υπουργούς και δη τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Γιάννη Στουρνάρακαι Γιάννη Βρούτση θα μπορούσε να είναι λαϊκίστικη. Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ζουν το δικό τους «success story» τη στιγμή που μεγάλα τμήματα της κοινωνίας δεν μπορούν να ζήσουν παρά το γεγονός ότι εργάζονται. Ισως να άλλαζαν γνώμη, εάν για 3 μήνες επεδίωκαν να περάσουν με αυτά τα οποία έχουν επιβάλει να παίρνουν οι απασχολούμενοι. Αλλά οι «μνημονιακοί» μισθοί δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε δύο εξόδους πολλών εκ των κυβερνητικών στελεχών.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*