Ημ/νια Δημοσίευσης: Σα 23 Νοε 2013

ΗΠΑ: Γιατροί – ρομπότ στην υπηρεσία των ασθενών – Δείτε το video

doctors_robots

Μια λύση αμερικανικών… προδιαγραφών πρέπει να έχει κατά νου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος από τη μία προτίθεται να οδηγήσει στην απόλυση εκατοντάδες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και από την άλλη, δεσμεύεται να εξασφαλίσει δωρεάν τις στοιχειώδεις παροχές υγείας σε όλους τους πολίτες. Δεν εξηγείται διαφορετικά πώς αλλιώς θα επιτύχει αυτόν τον στόχο, αν δεν σκοπεύει να «προσλάβει» τους γιατρούς – ρομπότ, οι οποίοι ήδη απασχολούνται αφιλοκερδώς σε νοσοκομεία της Καλιφόρνια.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του euronews.com, τα νέα ρομπότ, που έχουν φέρει πραγματική επανάσταση στην υπηρεσία της τηλεϊατρικής, περιδιαβαίνουν τους διαδρόμους των νοσοκομείων, συναντούν τους ασθενείς στα δωμάτιά τους και προσφέρουν την τηλεπαρουσία του γιατρού.

Διαθέτουν μια μεγάλη οθόνη, στην οποία προβάλλεται το πρόσωπο του γιατρού που μπορεί να βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τη νοσοκομειακή μονάδα, και με τις κάμερες, τα μικρόφωνα και τα ηχεία που φέρει επάνω του, πετυχαίνεται να γίνονται κανονικά οι διαγνώσεις και η αξιολόγηση της πορείας του κάθε ασθενούς.

«Το ρομπότ επιτρέπει να αξιολογούμε πολύ γρήγορα την πορεία των ασθενών. Είναι σαν να είσαι μαζί τους στο δωμάτιο. Σίγουρα τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή από κοντά. Αλλά είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορούμε να έχουμε» αναφέρει ο νευρολόγος, Asad Chaudhary, από τον ιατρικό όμιλο Mercy.

Το ρομπότ – γιατρός μάλιστα, διαθέτει και ένα σύστημα αυτόματης οδήγησης, με αισθητήρες, που του επιτρέπει να αποφεύγει τους ανθρώπους, καθώς κατευθύνεται προς τα δωμάτια των ασθενών. «Νομίζω ότι η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε εικονικά παρόντες στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Υπάρχει ένας περιορισμός ότι δεν μπορούμε να αγγίξουμε τον ασθενή, αλλά όσον αφορά την κλινική αξιολόγηση, το ιστορικό του και την απόφαση για το τι πρέπει να γίνει όσον αφορά την πορεία του, είναι σίγουρο ότι μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα γι” αυτόν. Είμαστε πολύ κοντά σε όλα αυτά» επισήμανε ο Alan Shatzel, ιατρικός διευθυντής του δικτύου τηλεϊατρικής του ίδιου ομίλου.

Δείτε το βίντεο

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*