Ημ/νια Δημοσίευσης: Τρ 15 Οκτ 2013

Με νόμο της δικτατορίας αφήνουν να χάνονται 2 δισ. ευρώ το χρόνο από λαθρεμπόριο

petrelaio6

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσπαθεί να αιτιολογήσει την εμμονή του στην υπερφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης ισχυριζόμενος ότι αυτό γίνεται για να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, μια κρατική αρχή, η Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, μέσω της τελευταίας έκθεσης – «βόμβα» για τα πεπραγμένα της περιόδου 2012 – 2013 έρχεται να τον διαψεύσει κατηγορηματικά: Το «πάρτι» των κυκλωμάτων στο χώρο των καυσίμων συνεχίζεται με το ελληνικό Δημόσιο να εκτιμάται ότι χάνει περίπου ένα με δύο δισ. ευρώ το χρόνο (!) παρά το γεγονός ότι «όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι λαθρέμποροι», όπως επισημαίνεται στην έκθεση της ΓΔΑΔ μέσω της οποίας επιρρίπτονται σαφείς πολιτικές ευθύνες στους αρμοδίους για το θέμα αυτό (βλ. Γ. Στουρνάρα).

Ειδικά στο στρατό, η νοθεία στα καύσιμα συνεχίζεται βάσει… απόφασης που έλαβε ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος και η οποία παραμένει η ίδια εδώ και 27 χρόνια, αν και έκτοτε έχουν «αλλάξει» 17 υπουργοί Εθνικής Αμυνας!

«Το σκάνδαλο Κοσκωτά ακόμη κι αυτό του χρηματιστηρίου ωχριά μπροστά σε εκείνο των καυσίμων ως προς το οικονομικό μέγεθος και την αδράνεια κάθε αρχής και εξουσίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της αρμόδιας για τη Διαφάνεια Γραμματείας του υπουργείου Δικαιοσύνης στην οποία δεν ηγείται κάποιος «συριζαίος» αλλά… ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Σούρλας (ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο έχει ταυτίσει τη μακρά πολιτική του διαδρομή με την πάταξη της διαφθοράς και, φυσικά, το έχει «πληρώσει» αναλόγως).

Λαθρεμπόριο καυσίμων

Οπως αναφέρεται στην έκθεση της ΓΔΑΔ, στις 13 Ιανουαρίου του 2012 ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Η απώλεια εσόδων ανέρχεται σε δις € ετησίως». «Και βέβαια συνέβαινε δεκαετίες» συνεχίζεται στα πεπραγμένα της αρμόδιας για τη Διαφάνεια Γραμματείας του υπουργείου Δικαιοσύνης μέσω της οποίας υπενθυμίζεται ότι «συμβαίνουν όλα αυτά όταν δύο πορίσματα ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών (το τελευταίο τον Ιούνιο του 2007) που αναφέρουν συγκεκριμένα πως διενεργείται το λαθρεμπόριο καυσίμων και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν που τελικά όμως δεν λαμβάνονται παρά το γεγονός ότι καταγγελίες και στοιχεία βλέπουν συνέχεια το φως της δημοσιότητας». Χαρακτηριστική περίπτωση οι εξαγωγές καυσίμων την τελευταία δεκαετία από την Ελλάδα στη Fyrom.

Η «κομπίνα» με τα Σκόπια

Βάσει των στοιχείων του ΟΗΕ ενώ από την Ελλάδα δηλώνονται εξαγωγές 531 εκατ. δολάρια οι εισαγωγές στα Σκόπια ήταν 282 εκατ.δολάρια. Το 2010 δηλώθηκαν εξαγωγές στη Fyrom αξίας 55 εκατ. δολάρια ενώ από τη Fyrom δηλώθηκε ότι δεν έγινε καμία εισαγωγή.

Το σκάνδαλο Κοσκωτά ωχριά μπροστά σε αυτό των καυσίμων

«Ωχριά το σκάνδαλο Κοσκωτά μπροστά σε αυτό των καυσίμων αφού ο Κοσκωτάς καταχράστηκε 35 δις δρχ. μία φορά αλλά οι λαθρέμποροι βάσει των δηλώσεων του πρωθυπουργού 1 δις δηλαδή 350 δις δρχ. κάθε χρόνο δηλαδή δεκαπλάσια εκείνων του Κοσκωτά επί πολλά χρόνια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΓΔΑΔ. Πρέπει να σημειωθεί ότι έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η απώλεια εσόδων ανέρχεται τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ το χρόνο για το κράτος.

«Σημαντικότερη από την οικονομική διάσταση είναι η πολιτική, η ηθική, η νόθευση της δημοκρατίας όταν όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι λαθρέμποροι και ποιοι άνθρωποι της εξουσίας ανέχονται τη διαπλοκή με αντάλλαγμα που εύκολα μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί. Εδώ επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι διαφθορά υπάρχει εκεί που δεν υπάρχει πολιτική βούληση» υπογραμμίζεται στα πεπραγμένα της αρμόδιας για τη Διαφάνεια Γραμματείας.

Νοθευμένα καύσιμα στο στρατό

Πριν από οκτώ χρόνια ξεκίνησε ο αγώνας για την πάταξη των κυκλωμάτων διακίνησης νοθευμένων καυσίμων στο στρατό (με αυξημένη περιεκτικότητα σε θείο και νερό). Σύμφωνα με τη ΓΔΑΔ, η νόθευση και η αδιαφάνεια αποδεικνύονται από δύο γεγονότα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης:

  1. Η νόθευση από 47 χημικές αναλύσεις δειγμάτων καυσίμων που διενεργήθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, αναφέρουν ότι τα καύσιμα είναι ακατάλληλα λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε θείο.
  2. Η αδιαφάνεια από την κοινή Υπουργική Απόφαση του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου, του Ν. Μακαρέζου και Α. Ανδρουτσόπουλου που εκδόθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1969 και βάσει της οποίας: «αι Ένοπλαι Δυνάμεις της Χώρας προμηθεύονται τα αναγκαιούντα αυτές καύσιμα άνευ διενέργειας διαγωνισμού». Αυτή η απόφαση ισχύει επί 43 χρόνια παρά το γεγονός ότι από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το χρονικό αυτό διάστημα πέρασαν 17 Υπουργοί.

Μέσα από τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στις πολιτικές ηγεσίες των Ενόπλων. «Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος το Μάρτιο του 2013 έδωσε τη δυνατότητα και την εντολή να διενεργηθούν δειγματοληπτικά έλεγχοι για την ποιότητα των καυσίμων σε δεξαμενές του στρατού. Από τη συνεχή ροή αποτελεσμάτων που διενεργεί το ΣΔΟΕ προκύπτει ότι το φαινόμενο τείνει να εξαλειφθεί. Ο Υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος έθεσε τέρμα στη προμήθεια άνευ διαγωνισμού. Εξέδωσε υπουργική απόφαση βάσει της οποίας συγκροτείται επιτροπή και μάλιστα με εκπροσώπους των κομμάτων που αποφασίζει για τις προμήθειες» καταλήγει η έκθεση.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*