Ημ/νια Δημοσίευσης: Πε 29 Αυγ 2013

Στα 42 η μέση ηλικία στην Ελλάδα – «Γερνάμε» επικίνδυνα – Ποιοι δήμοι εκπέμπουν SOS

 

ilikiomenoi

Οι Ελληνες «μεγάλωσαν» ηλικιακά.. Και αν άμεσα δεν πάνε στο περιθώριο οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες έχουν προκαλέσει περαιτέρω μείωση των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια, τότε μέσα στην επόμενη εικοσαετία η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα «γηρατειά» και την απειλή του αφανισμού.

Η εκτίμηση αυτή όσο και αν φαίνεται εξωπραγματική ή υπερβολική στην καλύτερη περίπτωση, δυστυχώς είναι πραγματική και βασίζεται στα ξεκάθαρα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων, τα οποία έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με βάση τα δεδομένα της τελευταίας απογραφής του μόνιμου πληθυσμού, του 2011.

Ηδη, η μέση ηλικία των κατοίκων της χώρας είναι στα 41,9 έτη. Υπάρχουν, μάλιστα, περιοχές οι οποίες ήδη είναι αντιμέτωπες με τον αφανισμό του πληθυσμού τους, η μέση ηλικία του οποίου κυμαίνεται ακόμη και στα 57,9 έτη (όπως στο δήμο Κεντρικών Τζουμερκών, στην Αρτα, αλλά και σε πολλά ακόμη σημεία της περιφέρειας).

Οσο, λοιπόν η τρόικα κάνει το δικό της «πάρτι» στην Ελλάδα και η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να κάνει τον καλό «μαθητή» στερώντας, λόγω των διαρκών περικοπών, σε νέα ζευγάρια κάθε δυνατότητα δημιουργίας οικογένειας, η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να γερνά και ο πληθυσμός της, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, όπως προκύπτει από τη σημερινή μέση ηλικία, να είναι στη συντριπτική του πλειονότητα εκτός παραγωγικών ηλικιών, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την ύπαρξη της ίδιας της χώρας.

4 στους 10 ήδη είναι πάνω από 50 ετών

Στο σύνολο των 10.815.197 μόνιμων κατοίκων, άνω των 50 ετών είναι 4.126.075 άτομα, δηλαδή το 38%.

Αντιθέτως, έως 29 ετών κατεγράφησαν μόλις… 3.473.087 άτομα (ποσοστό 31,5%). Συνολικά, από 30 ετών και πάνω είναι τα 7.342.110 των μόνιμων κατοίκων της χώρας.

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν στην εκτίμηση ότι εάν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του δημογραφικού, μακριά από τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, τότε η Ελλάδα σε 20 χρόνια από σήμερα δεν θα έχει καμιά δυνατότητα να στηρίξη παραγωγή, ασφαλιστικό σύστημα, το ίδιο το Κράτος και, φυσικά, είναι εύκολα αντιληπτές οι όποιες συνέπειες θα ακολουθήσουν.

geros2

Ποιοι δήμοι της χώρας σύντομα θα μείνουν χωρίς κατοίκους

Το πρόβλημα το οποίο θα συναντήσει συνολικά η Ελλάδα μέχρι το 2035 – 2040, ήδη έχουν αρκετές περιοχές της χώρας, των οποίων ο πληθυσμός ήδη έχει γεράσει.Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις, ανά μέση ηλικία πληθυσμού:

1) 57,9 έτη μέση ηλικία πληθυσμού (ΜΗΠ) στο δήμο Κεντρικών Τζουμερκών Αρτας.

2) 55,7 ΜΗΠ στο δήμο Κιμώλου.

3) 54,5 έτη ΜΗΠ στο δήμο Γορτυνίας, στην Αρκαδία.

4) 54,3 έτη ΜΗΠ στο δήμο Αργιθέας, στην Καρδίτσα.

5) 54,1 έτη ΜΗΠ στο Οροπέδιο του Λασιθίου.

6) 53,6 έτη ΜΗΠ στο δήμο Δωδώνης καθώς και στην περιοχή γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα.

7) 53,3 έτη ΜΗΠ στο δήμο Γ. Καραϊσκάκη.

Οι περιοχές με τον περισσότερο και τον λιγότερο, αντίστοιχα, πληθυσμό

Πληθυσμός Αττικής (μεγαλύτερη περιφέρεια βάσει μόνιμων κατοίκων): 3.827.624

Πληθυσμός Βόρειου Αιγαίου (μικρότερη περιφέρεια βάσει μόνιμων κατοίκων): 199.231

Μέση ηλικία Πληθυσμού: 41,5 έτη.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*