Στο 29% τα κόκκινα δάνεια το α΄ τρίμηνο και πάνε «φουλ» για 40% – Τι λέει η Κομισιόν

euro-on-fire

Ξέφρενη πορεία ακολουθεί ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια) στην Ελλάδα, αφού από το πρώτο τρίμηνο του 2012 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013 αυξήθηκε κατά, περίπου, 10 ποσοστιαίες μονάδες και, όπως όλα δείχνουν, η συνέχεια θα είναι ακόμη χειρότερη. Ηδη, το ποσοστό τους έχει φτάσει στο 29% (από 18,7% πέρυσι) με τις εκτιμήσεις να συμπίπτουν με τις αναλύσεις του «Nez.gr» δείχνοντας ότι σύντομα θα φτάσουν στο 40%, χωρίς -ακόμη και η Κομισιόν- να αποκλείει κατηγορηματικά ενδεχόμενο, νέο πρόβλημα στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών!

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρέν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, αφού έθετε το κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων, ζητώντας από την Κομισιόν συγκεκριμένα στοιχεία για την αυξητική πορεία του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του δείκτη των αναδιαρθρωμένων δανείων, ρωτούσε την Επιτροπή εάν «η δυναμική των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα απειλεί την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών», με δεδομένο ότι τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση είναι καθορισμένα στα 50 δισ. ευρώ.

Ξεκινώντας την απάντησή του ο Επίτροπος Ρέν, αναγνωρίζει την ξέφρενη πορεία που ακολουθούν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, ανακοινώνοντας ότι ο δείκτης των μη «εξυπηρετούμενων δανείων» για το 1ο τρίμηνο του 2013 ανήλθε σε 29%, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 ήταν 18.7%. Στη συνέχεια της απάντησή του, ο ευρωπαίος Επίτροπος προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες. Από τη μια, προσπαθεί να περιορίσει τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, λόγω της δυναμικής των κόκκινων δανείων, τονίζοντας ότι «το 2012, η Τράπεζα της Ελλάδος προσδιόρισε τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας…με βάση δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο, στις κεφαλαιακές ανάγκες λήφθηκαν υπόψη μελλοντικές ζημίες σε σχέση με μη εξυπηρετούμενα δάνεια έως το 2014», ενώ από την άλλη αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας ότι «κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2013 θα γίνει νέα προσομοίωση ακραίων καταστάσεων για να επικαιροποιηθεί η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών».