Ημ/νια Δημοσίευσης: Κυ 8 Μαρ 2015

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής σε 60΄΄ (video)

antarctica

Σε 60 μόλις δευτερόλεπτα «συνοψίζει» το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής κατά τα τελευταία 25 χρόνια το βίντεο που παρουσίασε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Επιστημονική Πρόοδο.

Το animation που δημιούργησε η NOAA βασίστηκε σε μετρήσεις δορυφόρων και πλωτήρων στην Αρκτική από το 1987 έως το 2003. Όπως θα παρατηρήσετε στο οπτικό υλικό, το παγοκάλυμμα επεκτείνεται το φθινόπωρο και συστέλλεται την άνοιξη, αφήνοντας όλο και λιγότερο πάγο στο τέλος κάθε καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τη NOAΑ, η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης περιορίζει τη συσσώρευση παλιού, συμπιεσμένου πάγου, ο οποίος διακρίνεται στο animation να παρασύρεται από τα ρεύματα στον Πορθμό του Φραμ, ανατολικά της Γροιλανδίας.

Στο σύνολο του καλύμματος πάγου της Αρκτικής, το ποσοστό του ανθεκτικού πάγου ηλικίας τουλάχιστον τεσσάρων ετών μειώθηκε από το 26% το 1987 σε μόλις 7% το 2003. Ο υπόλοιπος πάγος έχει ηλικία μόλις ενός έτους και λιώνει πιο εύκολα με τον ερχομό της άνοιξης.

Ο λιωμένος πάγος αφήνει να φανούν τα σκούρα νερά του Αρκτικού ωκεανού, τα οποία με τη σειρά τους απορροφούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία.

Δείτε το βίντεο

Πληροφορίες από το econews.gr

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*Barf