Για ποιους λόγους αξίζει με 1,18 ευρώ επιπλέον να ανοίξει ξανά η ΕΡΤ

ert_sigkentrosi_4

«Σαμαρικοί» και μνημονιακοί κύκλοι μαζί με διάφορα «παπαγαλάκια» του μιντιακού στερεώματος, προσπαθούν λίγο πριν την ολική επαναφορά της ΕΡΤ να δικαιολογήσουν το αντιδημοκρατικό «μαύρο» της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας το μόρφωμα της «στειρωμένης» εκ της δημιουργίας της, από άποψη λόγου, ΔΤΝΕΡΙΤ με το επιχείρημα της ενδεχόμενης αύξησης του ανταποδοτικού τέλους κατά… 1,18 ευρώ! Οι αιτιάσεις μοιάζουν «φτηνές» σε κάθε επίπεδο. Αφενός η δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας θα αποτελέσει μια «τονωτική ένεση» για την «πληγωμένη» από τα μνημόνια Δημοκρατία, αφετέρου με αυτή την… «εξωφρενική» αύξηση ένας αραμπάς μπορεί να μετατραπεί σε πόρσε.

Σήμερα, με βάση τα όσα εφήρμοσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για την ΔΤ – ΝΕΡΙΤ ο κάθε πολίτης χρεώνεται με 3,06 ευρώ το μήνα. Με αυτό το ανταποδοτικό τέλος συντηρείται ένα τηλεοπτικό κανάλι και 2,5 ραδιόφωνα, χαμηλής τηλεθέασης και ακροαματικότητας, αντίστοιχα.Με 4,24 ευρώ το μήνα, η νέα ΕΡΤ θα στηθεί με 19 περιφερειακούς σταθμούς, την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, το ΤΡΙΤΟ και το ΔΕΥΤΕΡΟ πρόγραμμα του πολιτισμού και των τεχνών, το ΠΡΩΤΟ πρόγραμμα της εικοσιτετράωρης ενημέρωσης, το πολυσυλεκτικό KOSMOS (τον δίαυλο με την ομογένεια), την Φωνή της Ελλάδας, τα 3 πανεθνικά κανάλια, 1 δορυφορικό, τις ορχήστρες και, φυσικά, με έναν πλήρη ενημερωτικό ιστότοπο.

Πώς να σταθεί λοιπόν το «φτηνό» επιχείρημα των μνημονιακών για την… «εξωφρενική» αύξηση του 1,18 ευρώ το μήνα. Πολύ περισσότερο, το επιχείρημα αυτό «καταρρίπτεται» πλήρως εάν συνυπολογιστούν τα οφέλη για την Δημοκρατία, δεδομένου ότι η νέα ΕΡΤ οφείλει να λειτουργήσει υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας, μακριά από τις παθογένειες των προηγούμενων 30 ετών, και δύναται να διατηρήσει την ανεξαρτησία που έχουν οι αυτοδιαχειριζόμενοι σταθμοί που συνέχισαν να λειτουργούν και μετά το «μαύρο» του 2013 οι εργαζόμενοι της.