Ημ/νια Δημοσίευσης: Τρ 11 Φεβ 2014

Το «άδειασμα» από τη Eurostat φέρνει πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές

vrixelles2

Την αντίστροφη μέτρηση για την παραμονή τους στη κυβέρνηση σηματοδοτεί για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το «άδειασμα» από τις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα από την αρμόδια αρχή, την Eurostat, σε σχέση με το -υποτιθέμενο και «πολυδιαφημισμένο»- πρωτογενές έλλειμμα το οποίο υπολογίζεται, κατά το Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ότι για το 2013 θα φτάσει κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Το θέμα άνοιξε με τη συνέντευξη την οποία παραχώρησε στη Sueddeutsche Zeitung πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο επικεφαλής της αρμόδιας για τα στατιστικά των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βάλτερ Ραντερμάχερ. Η τοποθέτηση του κ. Ραντερμάρχερ που προκάλεσε τη μεγαλύτερη έως τώρα αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με το ύψος του ελλείμματος και του ελληνικού χρέους για το 2013. Ο επικεφαλής της Eurostat τόνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστα δεδομένα και σχολιάζοντας τις δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων περί ύπαρξης πρωτογενούς πλεονάσματος, τις χαρακτήρισε «καθαρές εικασίες». Μάλιστα ο κ. Ραντερμάχερ επισήμανε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ότι η «Γιούροστατ» «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα»!

Ουσιαστικά, η συνέντευξη Ραντερμάχερ αποτελεί ένα μήνυμα – «προάγγελο» κακών μαντάτων για την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που αναμένει από την «Eurostat», με τις ευλογίες του Βερολίνου, να εγκρίνει τα στοιχεία που έχει διαμορφώσει ο κ. Στουρνάρας και να αποκτήσει τη δυνατότητα, εντός του 2014, να ενισχύσει με ένα ποσό από 300 έως και 800 εκατ. ευρώ, τα εισοδήματα προσκείμενων μέχρι πρότινος, κατά ένα μεγάλο βαθμό, στις «ψηφοφορικές» βάσεις αυτών των κομμάτων κατηγοριών απασχολουμένων, όπως των Ενστολων και των δικαστικών. Ολα δείχνουν ότι το πρωτογενές έλλειμμα το οποίο θα αποδεχθεί η αρμόδια υπηρεσία των Βρυξελλών όχι μόνο κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ δεν θα είναι, όπως υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά ενδέχεται να μην γίνει καν αποδεκτό ότι το 2013, ο προϋπολογισμός ήταν θετικός!

Είτε στο ένα, είτε στο άλλο ενδεχόμενο, τα δεδομένα συνηγορούν στην εκτίμηση ότι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο λίγοι συμμερίζονται ότι θα πρέπει να δοθεί πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και να «κλείσουν τα μάτια» στη μνημονιακή, δημιουργική λογιστική (άλλωστε, το πρωτογενές πλεόνασμα βασίζεται στις περικοπές που έχουν υποστεί μισθοί και συντάξεις και, κυρίως, στην -έως και πολυετή- καθυστέρηση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τρίτους). Στη βάση αυτή, θεωρείται ότι ενισχύονται τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών αφού στο ενδεχόμενο που το «χαρτί» του πρωτογενούς πλεονάσματος για την κυβέρνηση «καεί», τότε οι μέχρι στιγμής μετρήσεις αφήνουν να διαφανεί ότι για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα υπάρξει κίνδυνος εκλογικών αποτελεσμάτων ικανών να οδηγήσει σε πολιτικό αφανισμό και τα δύο κόμματα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ξηλώνεται» ότι απέμεινε από το success story

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, από το ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Στην κριτική που ασκήσαμε από την αρχή των πανηγυρισμών της κυβέρνησης, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε με στραγγάλισμα των δημοσίων επενδύσεων και διάλυση του κοινωνικού κράτους και δεν είναι ούτε κοινωνικά δίκαιο, ούτε αποτελεσματικό, ούτε βιώσιμο, τώρα πρέπει να προστεθεί ότι δεν είναι καν αυτό για το οποίο επιχαίρουν οι κυβερνητικοί παράγοντες και το κραδαίνουν σαν λάβαρο πάνω στα συντρίμμια του μνημονίου … Τη στιγμή μάλιστα που κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για νέο δάνειο που θα συνοδεύεται με σκληρούς όρους, η παρέμβαση της Eurostat ξηλώνει εντελώς ό,τι είχε απομείνει από το κυβερνητικό success story, αποκαλύπτοντας πέραν πάσης αμφιβολίας την πολιτική γύμνια της κυβέρνησης».

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*