Ημ/νια Δημοσίευσης: Σα 24 Μάι 2014

«Αναβολή για την ορχήστρα» – Ενα ντοκουμέντο για τη φασιστική θηριωδία

vivlio_anavoli1

Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο για τη φασιστική θηριωδία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα εγκλήματα των Ναζί κατα τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου «ξετυλίγεται» στις σελίδες του βιβλίου της Φάνια Φενελόν, «Αναβολή για την ορχήστρα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τερζόπουλος.

Η Γαλλοεβραία μουσικός και συγγραφέας Φάνια Φενελόν ως κρατούμενη του Άουσβιτς έγινε μέλος της μοναδικής γυναικείας ορχήστρας κρατουμένων που διηύθυνε η Αλμα Ρόζε, ανιψιά του μεγάλου συνθέτη Γκουσταφ Μάλερ. Εκτός από την κεντρική ηρωίδα, στην ορχήστρα αυτή συμμετείχαν και άλλες κρατούμενες, καθεμιά με τη δική της ιστορία, τα δικά της όνειρα, αλλά και το δικό της δράμα. Η εν λόγω ορχήστρα καλείτο να ψυχαγωγήσει τους αξιωματικούς των SS, τον χασάπη Γιόζεφ Μένγκελε, τον εμπνευστή των στρατοπέδων συγκέντρωσης Χαινριχ Χίμλερ αλλά και για τους δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Εβραίους που οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων… Πάνω απ’ ολα όμως οι γυναίκες καλούνταν να παίξουν για την επιβίωσή τους.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο γυρίστηκε σε ταινία πάνω σε δραματοποιημένο σενάριο του Αρθουρ Μίλλερ, το 1980, με την Βανέσσα Ρεντγκρέιβ να υποδύεται την Φενελόν. 

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*